Sok z czarnego bzu – Jakie są jego właściwości i czy warto go stosować?

syrop z czarnego bzu w słoiczku

Czarny bez przez wiele lat był uważany za roślinę trującą. I tak jest w rzeczywistości – zjedzenie surowych owoców może powodować mdłości i wymioty. Jednak po podaniu obróbce termicznej, czarny bez staje się jednym z najzdrowszych produktów, których nie powinno zabraknąć w Twojej kuchni i …łazience. Sprawdź jakie są właściwości soku z czarnego i dlaczego warto go stosować regularnie niezależnie od wieku.

Skąd się wziął czarny bez i jak go stosować?

Choć już w starożytności właściwości czarnego bzu były znane, nie da się dokładnie ustalić jego pochodzenia. Ze względu na silne działanie napotne i przeciwgorączkowe, nasi przodkowie wierzyli, że jest to lek na febrę. Występuje w postaci krzaka lub małego drzewa, a do wzrostu nie potrzebuje żyznych gleb ani sprzyjających warunków atmosferycznych. Rozkwita wczesnym latem, a owoce dojrzewają z końcem lata i początkiem jesieni (przełom sierpnia i września). W Polsce występują jedynie 3 z 20 gatunków tej rośliny. Przez lata czarny bez miał łatkę szkodliwego. I tak też jest w przypadku zjedzenia surowych owoców. Po poddaniu obróbce termicznej zawarta w nich sambunigryna ulega rozkładowi i owoce są w pełni bezpieczne. Syrop z kwiatów lub jagód wykazuje właściwości zdrowotne, można spożywać go po rozcieńczeniu z wodą lub dodawać do herbaty. W zależności od stężenia i ilości cukru smak syropu może się różnić. Jeśli wciąż masz wątpliwości, pomyśl, że fasolka szparagowa zjedzona na surowo również ma właściwości trujące. Dlatego zarówno bez i fasolka powinny być ugotowane. Kwiaty czarnego bzu wykorzystywane do produkcji soku i w kosmetyce mogą być suszone.

Czarny bez – Naturalny lek na przeziębienie

Czarny bez zawiera szereg witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Znajdziesz w nim witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C, a także potas, sód, magnez, fosfor i wapń. W mniejszym stężeniu zawiera również mangan, miedź, cynk, żelazo, flawonoidy, garbniki i pektyny.
Ze względu na zawartość witaminy C, czarny bez działa wzmacniająco na odporność.  Spożywanie syropu jest zalecane w szczególności w okresie jesienno – zimowym, a także przy przeziębieniu. Właściwości napotne pozwalają w walce z wirusami i gorączką. Owoce mają szerokie zastosowanie dlatego warto stosować napary oraz syrop z czarnego bzu przez cały rok.

Działanie :

– antywirusowe
– napotne
– regulujące trawienie (zwłaszcza przy stanach zapalnych żołądka i jelit)
– przeczyszczające (sprawdzi się przy zatruciach pokarmowych)
– moczopędne (sok z czarnego bzu zalecany jest przy zapaleniu pęcherza, może być stosowany zamiennie lub zamiast soku z żurawiny, pomaga oczyścić drogi moczowe)
– oczyszczające (z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii)
– przeciwbólowe (wspomaga walkę z bólem reumatycznym, a także nerwobólach)

Przeczytaj także:  Domowe sposoby na wywołanie okresu

Sok z czarnego bzu powinien być podawany codziennie, a w okresie obniżonej odporności nawet trzy razy dziennie. Tylko długotrwałe stosowanie produktu wpłynie na poprawę stanu zdrowia.

Dlaczego warto samemu zbierać bez?

Czarny bez zawiera wiele substancji, które działają wzmacniająco i przeciwwirusowo. Można zdecydować się na zakup gotowego produktu jednak samo przygotowanie syropu nie jest ani czasochłonne ani trudne. Warto mieć w domu produkt naturalny, którego skład jest dobrze znany (żeby zrobić sok z jagód wystarczą 3 składniki), a właściwości działają pozytywnie na zdrowie. Niewykształceni ludzie przez setki lat wierzyli, że jest to lek na niemal każdą chorobę. I mieli sporo racji, bo właściwości lecznicze kwiatów bzu są szerokie:

– działa wykrztuśnie i rozrzedza katar
– działa napotnie i antywirusowo
– wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowych
– wspomaga odporność organizmu
– stabilizuje krwiobieg i wzmacnia naczynia włosowate
pomaga w walce z różnymi bólami (bólem głowy)
– działa oczyszczająco
– przyspiesza przemianę materii
– łagodzi stany zapalne skóry
– pobudza apetyt (zaleca się podawanie syropu dzieciom, które nie mają apetytu)

Przygotowanie syropu z własnoręcznie zebranych liści i owoców zapewni gwarancję naturalnego składu.

Kosmetyki z czarnym bzem

Czarny bez można spożywać w postaci syropu lub naparów robionych z suszu. Można go również stosować zewnętrznie, bo ma zastosowanie w użytkowaniu zewnętrznym. Kosmetyki, które można zrobić w domowym zaciszu to hydrolat do twarzy i ciała (inaczej woda kwiatowa, w postaci mgiełki z ekstraktem z bzu) oraz olej. Oleje mogą być używane zarówno do ciała jak i do włosów.
Domowe kosmetyki z bzu pomagają walczyć z trądzikiem i przebarwieniami. Wody kwiatowe mają działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Działają ściągająco i zwężają pory. Sprawdzą się zarówno do cery trądzikowej jak i dojrzałej – dbając o regenerację naskórka i dostarczając im mnóstwo witamin i minerałów. Można też wykorzystać wcześniej ususzone i skruszone kwiaty bzu – sprawdzą się w maseczkach do twarzy i jako dodatek do kremu. Ze względu na duże stężenie witaminy C, olej z czarnego bzu wspomaga pozbycie się cellulitu. Częste masowanie kolistymi ruchami ud oraz brzucha wpływa pozytywnie na ukrwienie i pomaga się pozbyć niechcianej pomarańczowej skórki. W przypadku włosów suchych i zniszczonych sprawdzi się olejowanie. Może przebiegać standardowo jak w przypadku innych olejów.

Przeczytaj także:  Jak łagodzić i leczyć oparzenia domowymi sposobami

Uwaga: przed użyciem należy sprawdzić czy dany produkt nie uczula. Mimo leczniczych właściwości, bez może spowodować reakcje alergiczne jak każdy inny produkt.

Jak zrobić samemu sok z czarnego bzu?

Obecnie sok z czarnego bzu można dostać w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością i lepiej wyposażonych marketach. Można kupić gotowy produkt albo samemu zrobić go w domu wykorzystując kwiaty lub owoce. Poniżej znajdziesz przepis na sok domowej roboty z obu części rośliny. Zalecane spożycie syropy to 3 razy dziennie po 15ml.
Przepis na sok z owoców – owoce należy zbierać w okresie sierpień wrzesień, uwaga: upewnij się, że wszystkie owoce są dojrzałe. Wywar będzie miał ciemny kolor. Składniki:
– 1kg dojrzałych owoców
– 0,4kg cukru (ilość cukru możesz zmniejszyć)
– szklanka wody
Dokładnie umyte owoce zalej wodą, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż owoce puszczą sok. Ciepły płyn przecedź przez sito i przelać do słoików lub szklanych butelek.

Przepis na sok z kwiatów – wysusz kwiaty bez wystawiania ich na promienie słoneczne, dzięki temu zachowają swoje właściwości zdrowotne, wywar powinien mieć jasnożółty kolor. Składniki:
– ok. 40 dobrze rozwiniętych kwiatostanów
– 2 litry wody
– 2 kg cukru (standardowo daje się 1kg cukru na 1l wody, możesz zmniejszyć ilość cukru jeśli uznasz, że syrop będzie zbyt słodki

W obu przypadkach cukier może być zastąpiony przez cukier trzcinowy lub ksylitol. Można zmniejszać ilość cukru w każdym z przepisów w zależności od indywidualnych preferencji.

Brak przeciwwskazań?

Sok z czarnego bzu jest produktem naturalnym i ma właściwości zdrowotne. Nie stwierdzono żadnych skutków ubocznych jego stosowania, ale produkt nie został przebadany pod każdym kątem. Warto jednak zwrócić uwagę na ilość dodawanego cukru. Wiele przepisów zawiera jego sporą ilość, ale można spokojnie ją zmniejszyć. Zdrowszym zamiennikiem będzie sok z czarnego bzu lub ksylitol. Można również zrobić napar z ususzonych kwiatów bzu. Wystarczy zalać susz wrzątkiem i dosłodzić miodem do smaku (warto pamiętać, że miód nie powinien być dodany do wrzątku, bo traci swoje zdrowotne właściwości).

Czarny bez ma zastosowanie w diecie i kosmetyce. Jego atutem jest niski koszt otrzymywania finalnych produktów oraz pozytywny wpływ na zdrowie i wygląd. Warto wprowadzić go do codziennego życia, głównie w kwestii zdrowia. Poprawa odporności jest kluczowa dla poprawnego funkcjonowania organizmu.

Informacja prawna