Dieta truskawkowa
Wśród grupy diet jednoskładnikowych istnieje ta oparta wyłącznie na truskawkach, która cieszy się coraz większą popularnością. Truskawki są niewielkim źródłem kalorii, za to posiadają znaczne ilości kwasu foliowego – składnika odpowiedzialnego za pracę ludzkiego mózgu. Dieta truskawkowa jest również kusząca ze względu na wysokie stężenie antyoksydantów, które nie tylko walczą z naturalnymi procesami starzenia, ale również chronią organizm przed nowotworami. Sprawdźmy więc czy dieta truskawkowa jest tak samo skuteczna jak i smaczna.
Dlaczego truskawki mogą pomóc w odchudzaniu?
Truskawki stanowią produkt niskokaloryczny – 100 g tego owocu zawiera jedynie 28 kcal. W połączeniu z faktem, iż w 90% składają się z wody stanowią doskonałą przekąskę dla osób na diecie. Oprócz niskiej kaloryczności, truskawki są także dobrym źródłem składników odżywczych np. witamin z grup C, A, B1, B2 i PP. Jednym z ważniejszych składników obecnych w dojrzałych truskawkach jest również błonnik, regulujący procesy trawienne i poprawiający perystaltykę jelit. Owoce zawierają także kwas foliowy i elegonowy, chroniący organizm przed nowotworami.
Truskawki stanowią nie tylko bogate źródło cennych składników odżywczych. Są również niezwykle smaczne, co powoduje, iż trudno się im oprzeć. Warto jednak mieć na uwadze, iż spożywanie truskawek wzmaga apetyt. Ich doskonały naturalny smak bardzo często jest wzmagany dzięki dodatkowej obecności śmietany lub cukru. Niestety, w tym wariancie truskawki nie są już tak zdrowe jak te jedzone samodzielnie.
Dla kogo jest dieta truskawkowa?
Stosowanie diety truskawkowej wpływa na proces oczyszczania się organizmu. Oprócz tego, dieta pomaga przywrócić organizmowi równowagę, poczucie lekkości oraz dobre samopoczucie. Stanowi również ciekawy sposób na odchudzanie, gdyż w ciągu trzech dni stosowania można schudnąć nawet 2,5 kg. Do diety truskawkowej powinno się jednak podchodzić sceptycznie i nie stosować jej dłużej niż przez kilka dni. Korzystać z niej nie powinni cukrzycy, a także niektórzy alergicy i osoby podatne na wszelkiej maści uczulenia pokarmowe.
Dieta truskawkowa – na czym polega?
Dieta truskawkowa jest oparta na dominacji truskawek w każdym posiłku. Podobnie jak innego rodzaju diety jednoskładnikowe, również ta powoduje niebezpieczeństwo dostarczania organizmowi zbyt małych ilości witamin i składników odżywczych. Z tego względu ta dieta powinna być stosowana maksymalnie przez kilka dni. Dieta oparta na truskawkach, aby pozostać bezpieczna w stosowaniu i nie wycieńczać organizmu powinna zawierać dodatkowe źródła minerałów. Ponadto, aby podczas jej trwania nie narazić się na niedobory, warto zadbać także o odpowiednią suplementacje.
Dieta truskawkowa jest przeznaczona raczej dla tych osób, które pragną oczyścić swój organizm. Jeśli zaś chodzi o utratę zbędnych kilogramów bez efektu jojo – proponujemy skorzystać z innego rodzaju diet, szczególnie z tych zbilansowanych. Rozłożenie w czasie procesu chudnięcia przyniesie pożądane efekty w nieco wolniejszym czasie, jednak pozwoli też znacznie lepiej utrzymać rezultaty diety po jej zakończeniu.
Dieta truskawkowa – propozycje jadłospisu
Jeśli chcesz spróbować kilkudniowej diety truskawkowej, poniżej zgromadziliśmy kilka propozycji dań, które możesz przygotować w trakcie jej trwania.
Ryż z truskawkami (340 kalorii)
Może być przygotowany zarówno na śniadanie, obiad jak i kolacje. Aby przygotować potrawę potrzebujesz:
- 20 dag truskawek
- 7 dag ryżu
- 3 łyżki soki z pomarańczy
- Cynamon lub imbir (szczypta)
Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Truskawki umyj i wyjmij z nich szypułki a następnie pokrój w cząstki. Połącz w miseczce ryż z truskawkami i dodaj sok pomarańczowy. Jeśli chcesz wzbogacić smak dania dodaj do niego szczyptę imbiru lub cynamonu.
Truskawki z mozzarellą (290 kcal)
Podobnie jak w poprzednim przypadku, również truskawki z mozzarellą są propozycją uniwersalną. Do przygotowania potrawy będziesz potrzebować:
- 20 dag truskawek
- 5 dag mozzarelli
- migdały
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 4-5 liści sałaty lodowej
Truskawki i sałatę należy umyć. Mozzarellę należy pokroić w drobną kostkę, a następnie ułożyć ser na liściach wraz z truskawkami. Dodajemy sparzone wcześniej i pokrojone drobno migdały. Tak przygotowaną potrawę powinno się skropić łyżeczką soku z cytryny oraz oliwą z oliwek.
Sznycel z sosem truskawkowym (340 kcal)
Choć brzmi to mało dietetycznie, kolejna propozycja również mieści się w założeniach diety truskawkowej. Aby stworzyć danie musisz zaopatrzyć się w:
- 10 dag chudego mięsa wieprzowego lub indyczego
- 20 dag truskawek
- łyżkę stołową śmietany 12%
- garść makaronu
- sól i pieprz dla smaku
Potrawę rozpoczyna się od przygotowania mięsa. Sznycel należy pokroić w kostkę, umieścić na patelni i smażyć bez dodatku tłuszczu. Mięso pod wpływem temperatury samo puści jego odrobinę, co w zupełności wystarczy. W trakcie przygotowywania sznycla należy umyć truskawki i zmiksować je wraz ze śmietaną. Gładką konsystencje przyprawiamy solą i pieprzem. Danie podaje się z makaronem ugotowanym al dente.