Istnieje przynajmniej kilka powodów, dla których Polacy coraz chętniej stosują dietę wegetariańską. Najczęściej chodzi o względy etyczne lub zdrowotne, a niekiedy zmiana jadłospisu ma na celu zrzucenie zbędnych kilogramów. O czym koniecznie musisz pamiętać przechodząc na wegetarianizm?
Pełnowartościowe białko
Już ponad 5% Polaków stosuje na co dzień dietę wegetariańską. Jedną z najważniejszych zasad, o których trzeba pamiętać, jest zadbanie o dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nie jest on sam w stanie wytworzyć. Nie ma produktów pochodzenia roślinnego, które spełniałyby to kryterium. Dlatego posiłki powinny być bardzo urozmaicone. Oprócz soi i nasion roślin strączkowych, w diecie powinien znaleźć się także nabiał, jajka, być może ryby, a także produkty zbożowe, pestki dyni i orzechy. Jadłospis warto skonsultować więc z dietetykiem. Innym rozwiązaniem jest optymalnie skomponowana dieta pudełkowa np. LightBox Vege.
Optymalna podaż żelaza
Osoby stosujące dietę wegetariańską są narażone na niedobory żelaza, którego pokaźnym źródłem jest przede wszystkim mięso. Wbrew pozorom, to nie szpinak będzie jego najlepszym substytutem, ponieważ żelazo pochodzące z jego liści jest relatywnie słabo przyswajane przez organizm.
Zdecydowanie lepiej sięgnąć po soję, wytwarzane z niej tofu, jajka, jak również białą fasolę, soczewicę, ciecierzycę, natkę pietruszki, pestki dyni, brokuły czy kakao.
Źródła witaminy D
W Polsce, gdzie przez większość roku panuje słabe nasłonecznienie, nie tylko wegetarianie są narażeni na niedobór witaminy D. Jednak nie jedząc tłustych ryb, zwiększamy prawdopodobieństwo jego wystąpienia. Wegetarianie mogą zadbać o dostarczenie jej swojemu organizmowi za sprawą żółtek jaj. Osobom ograniczającym także spożycie ryb, pozostaje suplementacja i częste spacery w słoneczne dni, niezależnie od pory roku.
Optymalne nawadnianie
Zwiększona konsumpcja roślin strączkowych może prowadzić do zaparć. Usuwaniu treści jelitowej sprzyja natomiast optymalne nawadnianie organizmu . Nie warto bagatelizować tego elementu diety wegetariańskiej.
Stosując nowy jadłospis regularnie przeprowadzaj badania krwi, zwłaszcza na samym początku diety wegetariańskiej. Osoby, które nie czują się na siłach, by samodzielnie zadbać o podaż wszystkich niezbędnych makro- i mikroelementów mają do wyboru także wygodny catering dietetyczny. Warszawa to miasto, w którym nie brakuje ciekawych ofert obejmujących dobrze zbilansowaną dietę wegetariańską.