Ostropest

ostropest

Ważny składnik wielu leków i roślina, którą możesz stosować na co dzień w zdrowej diecie. Co warto wiedzieć o ostropeście plamistym?

Ostropest plamisty ‒ co to za roślina?

Silybum marianum, nazywany zwyczajowo także świętym ostem, ostem św. Marii i ostem mlecznym, należy do rodziny astrowatych. Ostropest plamisty nazwę zawdzięcza ostrym liściom z wyraźnymi jasnymi plamami. Ta około 2-metrowa roślina naturalnie porasta kraje położone w basenie Morza Śródziemnego oraz południową Azję. Jej dobroczynne działanie znano już w starożytności ‒ używano wówczas nasion jako środek leczniczy dla osób z chorobami wątroby i dróg żółciowych.

Kiedy stosować ostropest?

Dzisiaj nadal ceniona jest przede wszystkim wysoka zawartość sylimaryny w nasionach ostropestu. Sylimaryna to kompleks związków chemicznych, który chroni wątrobę przed działaniem toksyn i wspiera proces regeneracji jej komórek, zwiększa wydzielanie soków żołądkowych i poprawia trawienie. Na tym nie kończy się jednak lista właściwości ostropestu plamistego ‒ z powodzeniem stosuje się go w leczeniu uporczywych bólów głowy i żołądka, endometriozie i kamicy żółciowej. Najnowsze badania potwierdzają kolejne działania: przeciwwirusowe, antyoksydacyjne (spowalniające rozwój wolnych rodników odpowiedzialnych za procesy starzenia), przeciwnowotworowe i hamujące postępowanie schorzeń neurodegeneracyjnych.

Ostropest ‒ jak go zażywać i używać w domu?

Lecznicze stosowanie ostropestu zalecane jest przede wszystkim osobom z zaburzeniami funkcji wątroby i dróg żółciowych, po zatruciu wątroby (np. grzybami lub alkoholem) i antybiotykoterapii. Profilaktyczne zażywanie wskazane jest osobom narażonym na uszkodzenia wątroby (m.in. pracownikom laboratoriów i studentom farmacji z uwagi na systematyczną wielogodzinną pracę ze związkami chemicznymi różnie oddziałującymi na ludzki organizm). Stosowanie skoncentrowanej dawki ostropestu należy skonsultować z lekarzem, zwłaszcza w przypadku osób zażywających leki metronidazol i indinavir, ciężarnych i kobiet karmiących oraz dzieci poniżej 12. roku życia.

Do celów profilaktycznych z nasion pozyskuje się olej o właściwościach antyoksydacyjnych, stosowany w kuchni oraz jako kosmetyk regenerujący przesuszoną skórę i zniszczone włosy. Z kolei zmielone nasiona można mieszać z oliwą z oliwek i nakładać jako nawilżającą maskę na twarz. Warto także dodawać je do sałatek, jogurtów czy owsianki, aby ułatwić trawienie i chronić wątrobę.

Podobne posty

Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]