Jabłka są istotnym komercyjnie owocem o soczystym i chrupkim miąższu. Mogą być spożywane na surowo, ale także po obróbce kulinarnej, według własnych upodobań.
Popularność owoców, głównie jabłek, nie jest niczym nazbyt zadziwiającym, szczególnie zwracając uwagę na wiele zalet obecnych w tym owocu. Przede wszystkim niewielki koszt, poręczność, a więc brak problemu z transportem w miejsce nauki czy pracy. Dodatkowym atutem wywyższającym jabłka z grona innych owoców jest to, że przykładowo nie zgniotą się jak banan czy brzoskwinia. Ponadto, ten rodzaj owoców jest dostępny na rynku przez cały rok, a nie sezonowo.
Powszechnie wiadomym faktem jest kluczowe miejsce owoców i warzyw w zdrowej diecie. Produkty duże objętościowo, ubogie w kalorie są mile widziane podczas wszelkiego rodzaju diet, głownie redukcyjnych, ale również zwykłego – zdrowego odżywiania. Ważna jest też kwestia dostarczanego przez nie błonnika i niezbędnych witamin. Warto jednak pamiętać, że nadmiar warzyw czy owoców może też zaszkodzić. Poza dogodnymi walorami i możliwościami wykorzystania ich w diecie i kuchni, należy nie odbiegać od zdrowego rozsądku. Odbiegając od kwestii zawartości, należy pamiętać, aby kupować jabłka nie będące skażone środkami chemicznymi. W innym przypadku, może to źle skutkować na naszym zdrowiu.
Ówczesne normy i przyjęte zachowania pozwalają zauważyć, że wśród ludzi jest wyodrębnionych kilka preferencji co do grup owoców, z których jedne są bardzo popularne, inne mniej, a niektóre wcale. Jednym z najbardziej popularnych jest niezaprzeczalnie jabłko. Każdy z pewnością miał okazje skosztować pod jaką by ono nie było postacią. Powszechne jest stwierdzenie, że jabłko wpływa pozytywnie na pracę mózgu, myślenie oraz koncentrację. W dodatku zawiera w sobie znikomą ilość kalorii, zachęcającą do częstego spożywania go na rzecz rezygnacji z niezdrowych smakołyków. Korzystając z dowodów badawczych, należy wspomnieć, że skórka jabłka zaopatrzona jest w chrom, odgrywający znaczącą rolę w działaniu insuliny, a więc przy regulacji poziomu cukru w organizmie. Dodatkowo, owoce te dostarczają uczucia sytości i mają swój udział w pozytywnym wpływie na proces trawienia. Świeże jabłka są dobrym źródłem witaminy C i kwercetyny, która jest związkiem aromatycznym roślinnym z grupy flawonoli, znajdującym szerokie zastosowanie w lecznictwie oraz farmaceutyce do produkcji leków.
W surowym jabłku znajdziemy jedyne 47 kcal. Odpowiednio w większym okazie będzie wartość około 70-80 kcal, a w przypadku mniejszego – jedynie 30-35 kcal. Bez trudu można wywnioskować, że jest to wartość bardzo mała, pełniąca jedynie małą część z kaloryczności dowolnego niezdrowego smakołyku, np. czekolady czy batona. Dodatkowo, po zjedzeniu jabłka nie odczuwamy poczucia głodu. Dostępne jest wiele przepisów na przygotowanie jabłka, a ich różnorodność może wprowadzić w niedowierzenie. Jabłko może być wykorzystane praktycznie w każdej dziedzinie kuchni, jako składnik główny, surówka, posypka, na deserze kończąc. Nie oznacza to jednak, że jabłka można jeść bez ograniczeń. Należy pamiętać, że w swoim składzie zawierają spore ilości cukru. Warto wprowadzić do diety nie tylko jabłka, ale również inne owoce i warzywa, będące podstawą zdrowego odżywiania.