Jakie witaminy warto zażywać w ciąży?

witaminy w ciąży - jakie stosować?

Ciąża to wyjątkowy stan, który wymaga przestrzegania wszelkich zasad bezpiecznego i zdrowego stylu życia. Niestety, poranne mdłości, zmiana preferencji smakowych oraz często występująca niechęć do jedzenia sprawiają, że trudno jest dostarczyć organizmowi wszelkich niezbędnych witamin wraz z pożywieniem. Tymczasem kobiety ciężarne mają duże zapotrzebowanie na tego rodzaju składniki odżywcze. Sprawdzamy, które witaminy warto przyjmować w ciąży.

Jakie witaminy w ciąży – kwas foliowy

Witamina B9, czyli popularny kwas foliowy powinien być przyjmowany przez kobiety już w trakcie starań o potomstwo. Ginekolodzy zalecają suplementację kwasem foliowym w okresie minimum 3 miesięcy poprzedzających zajście w ciążę. Kwas foliowy pełni szereg ważny funkcji:

  • zapobiega poronieniu,
  • odpowiada za rozwój cewy nerwowej,
  • zapobiega wadom serca,
  • zapobiega rozszczepowi wargi i podniebienia,
  • zapobiega wadom zaporowym układu moczowego.

Większość kobiet może przyjmować kwas foliowy dostępny w aptekach, jedynie w przypadku niedokrwistości lub przeszłych poronień kobiety powinny zwrócić się do ginekologa, który przepisze kwas foliowy w większej dawce.

Witamina D3

W naszej szerokości geograficznej witamina D3 powinna być suplementowana od jesieni do wiosny, jednak kobiety w ciąży, ze względu na rzadsze przebywanie na słońcu, powinny suplementować tę witaminę przez cały rok. Zgodnie z rekomendacjami ginekologów kobiety w ciąży powinny dostarczać organizmowi 2000 jednostek witaminy D3 dziennie. Przed wyborem dawki warto więc wykonać badanie poziomu witaminy D3, które określi, ile jednostek należy spożywać w formie tabletek.

Przeczytaj także:  Czy w ciąży można mieć okres? Fakty i mity

Witamina C

Powszechnie wiadomo, że witamina C pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Przede wszystkim wzmacnia odporność, która u kobiet w ciąży ulega osłabieniu. Kobieta musi chronić nie tylko siebie, ale i swoje nienarodzone jeszcze dziecko. Dodatkowo witamina C korzystnie wpływa na dziąsła, które w ciąży mogą krwawić i boleć. Witamina C wspomaga także przyswajanie żelaza, które często muszą suplementować kobiety ciężarne. Chociaż witamina ta znajduje się w wielu produktach spożywczych, na skutek obróbki termicznej traci ona swoje właściwości, dlatego też konieczne jest jej dostarczanie do organizmu w formie suplementu diety.

Witamina E

Silny antyoksydant, jakim jest witamina E, powinien być dostarczany do organizmu kobiet ciężarnych. Cechuje się on wieloma właściwościami, w tym:

  • zmniejsza ryzyko poronienia,
  • zmniejsza ryzyko anemii, która często towarzyszy kobietom w ciąży,
  • pozytywnie wpływa na rozwój płodu, w szczególności na rozwój narządu wzroku.

Dodatkowo witamina E korzystnie wpływa na zdrowie matki, a także jej wygląd. Chroni komórki przed uszkodzeniem i nadaje im młody, lekki wygląd. Dobre samopoczucie matki pozytywnie wpływa na dziecko, które bardzo silnie odbiera matczyne emocje.

Suplementy diety w postaci witamin ciężarne powinny przyjmować pod kontrolą lekarską. Dawki poszczególnych witamin powinny być bowiem indywidualnie dobrane do danej kobiety, tak aby nie tylko pomóc jej organizmowi, ale i nie zaszkodzić rozwijającemu się w łonie matki dziecku. Dobrze jest więc przed rozpoczęciem suplementacji wykonać niezbędne badania krwi określające poziom poszczególnych witamin w organizmie.

Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]

Podobne posty

Przeczytaj także:  "Mamo to ja!", czyli kiedy możemy spodziewać się pierwszych ruchów dziecka