Czubryca – nie tylko smaczna, ale też zaskakująco zdrowa

Pod nazwą “czubryca” kryje się charakterystyczna mieszanka ziół pochodząca z Bułgarii. Ma ona spore grono miłośników ceniących sobie jej jedyny w swoim rodzaju smak oraz zapach, jednak mało kto wie, ile walorów zdrowotnych się w niej znajduje. Zebranie razem wszystkich atutów i zastosowań czubrycy na pewno zachęci do niej także osoby, które dotychczas po te interesującą przyprawę nie sięgnęły.

Korzenny smak dzięki obecności olejków

Bazową przyprawą dla czubrycy jest cząber górski, który występuje w naturze właśnie na Bałkanach. To jego wysoki udział procentowy w składzie sprawia, że czubryca pełna jest cennych olejków eterycznych. Właśnie dzięki nim mieszanka ta zawdzięcza swój niepowtarzalny aromat oraz smak, który najczęściej określa się jako intensywny o mocno korzennej nucie i o wiele głębszy, aniżeli w przypadku dobrze znanego w Polsce cząbru ogrodowego. Na tym jednak lista zalet tych olejków się nie kończy, ponieważ zawierają one mnóstwo antyoksydacyjnych flawonoidów, zwalczających wolne rodniki karotenoidów oraz wiele rodzajów prozdrowotnych kwasów: oleanolowy, betulinowy czy też kawowy.

Czubryca w służbie zdrowego brzucha

Systematyczne sięganie po czubrycę przynosi wiele korzyści całemu układowi pokarmowemu. Przede wszystkim przyprawa ta wykazuje działanie łagodzące niestrawność oraz zwalczające nieprzyjemne symptomy po spożyciu ciężkostrawnych potraw. Jej dodatek działa też rozkurczowo na mięśnie gładkie, przez co łagodzi dolegliwości gazowe oraz zwalcza krępujące gazy. Ponadto czubryca pozytywnie wpływa na pracę wątroby oraz usprawnia proces wydzielania żółci. Wszystkie te powody czynią z czubrycy doskonały dodatek do potraw takich jak gulasze, kiełbasy czy też tłuste dania bazujące na czerwonym mięsie, których spożycie może powodować dyskomfort ze strony układu trawiennego.

Z korzyścią dla odporności

Zdecydowanie na tle innych przypraw czubryca wyróżnia się swoim właściwościami antybakteryjnymi oraz przeciwgrzybicznymi. Odkażające działanie tej mieszkanki czyni z niej również panaceum na różnego rodzaju zatrucia pokarmowe oraz grzybice skóry czy też błon śluzowych. Warto wprowadzić czubrycę do codziennej diety szczególnie jesienią i zimą, kiedy borykamy się z różnego rodzaju infekcjami pochodzenia między innymi bakteryjnego. Na szczęście może być ona dodawana do naprawdę wielu dań goszczących często na polskich stołach, takich jak jajecznica, pasty kanapkowe, różnego rodzaju sosy do obiadów, ryby pieczone lub smażone bądź warzywa w każdej postaci.

Podobne posty

Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]