Cordyceps – naturalny składnik na wzmocnienie odporności

cordyceps

Cordyceps to grzyb naturalnie występujący na Wyżynie Tybetańskiej, w Polsce nazywany maczużnikiem chińskim. Jest jednym z najciekawszych okazów tam występujących. Uważany za pasożyta, ponieważ atakuje zimujące pod ziemią bezkręgowe i larwy motyli. Ma charakterystyczny kształt maczugi, to właśnie ta część odpowiada za produkcję kordyceps – leczniczego składnika, wzmacniającego odporność, dzięki któremu grzyby zdobyły tak dużą popularność.

Cordyceps sinensis – opis gatunku

Interesując się produktem, warto znać wszystkie jego nazwy. W Polsce nazywany jest maczużnikiem chińskim, w Japonii Tochukas, a w Chinach Dong Chong Xia Cao. Najczęściej wykorzystywany jest w dwóch ostatnich wymienionych krajach. Grzyby można znaleźć jedynie w górskich terenach Nepalu i Tybetu na wysokościach 3000 m n.p.m do 5000 m n.p.m. Cordyceps jest niezwykle odporny na zimno i niesprzyjające warunki atmosferyczne. Dopiero od niedawna zaczął być stosowany poza terenami Chin i Japonii. Naukowcy uważają, że jest to jeden z najcenniejszych “superfoods”, dlatego nic dziwnego, że dotarł aż do Europy. Wraz ze wzrostem zainteresowania zdrową dietą i żywnością funkcjonalną, rosła też popularność maczużnika chińskiego. Co więcej, europejska organizacja Novel Food uznała Cordyceps sinensis za nutraceutyk, czyli produkt, który pomaga w utrzymaniu zdrowia. Korzystnie wpływa na układ odpornościowy, krwionośny, oddechowy i nerwowy.

Historia zastosowania grzybów

Legenda głosi, że jako pierwsi odkryli go himalajscy pasterze wypasający bydło i owce na górskich pastwiskach. Zauważyli, że trzoda tam wypasana jest żwawsza i ma lepszą kondycję. Miało to miejsce w VI w. n.e. Z innych źródeł zaś można wywnioskować, że Cordyceps znany jest w medycynie już od kilku tysięcy lat. W Chinach zwany “darem bogów” lub “cudownym lekiem” podawany był w formie naparu, a dostęp do niego miała jedynie arystokracja i członkowie dworu. Używano go w celu zachowania sił witalnych oraz wierzono, że chroni przed starością.

Przeczytaj także:  Różeniec górski (rhodiola rosea) - właściwości i zastosowanie

Zastosowanie maczużnika chińskiego

Nie ulega wątpliwości, że dzięki swym właściwościom Cordyceps ma duże znaczenie w medycynie naturalnej. Przede wszystkim wpływa na układ odpornościowy, regulując jego funkcjonowanie. Pozytywnie wpływa na produkcję i działanie leukocytów, a co za tym idzie, znacząco podwyższa obniżoną odporność. Co więcej, działa przeciwbakteryjnie – zwalcza paciorkowce, pneumokoki i gronkowce złociste. Cordyceps to produkt, który ma zastosowanie w profilaktyce nowotworowej. Chorzy spożywający go regularnie zauważyli zwiększenie sił witalnych oraz zmniejszenie guzków. Polecany jest dla osób walczących z cukrzycą, gdyż reguluje poziom cukru we krwi. Chorujący na astmę i schorzenia układu oddechowego również powinni go przyjmować- reguluje ilość wydzielanego śluzu podczas choroby, a także skutecznie chroni przed nawrotami. Zwiększa wydajność płuc, dotlenia komórki i reguluje poziom hormonów we krwi. Jest naturalnym suplementem diety zwiększającym odporność, wydolność i poprawiającym ogólny stan zdrowia ludzi.

Przeczytaj także:  Czy olej CBD warto brać na odporność?

Podobne posty

Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]