Zimnotłoczony olej kokosowy to skarbnica cennych substancji odżywczych. Można też liczyć na piękny zapach i wspaniały smak. Jest to jeden z najzdrowszych olejów, który wpływa pozytywnie na organizm.
Wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, antywirusowe. Sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki, chroni przed osteoporozą, przeciwdziała złemu wchłanianiu witamin i minerałów, poprawia koncentrację wzmacnia układ odpornościowy, spowalnia proces starzenia skóry, niweluje zmęczenie. Warto mieć go zawsze w kuchni, gdyż można wyczarować przy jego pomocy wielorakie smakołyki.
Do czego można wykorzystać olej kokosowy?
Zastosowanie oleju kokosowego jest szerokie – w medycynie, kosmetyce, kuchni. Ze względu na jego prozdrowotne działanie warto włączyć go do swojego menu, z czym nie będzie problemów ze względu na jego wyborny smak. Warto wiedzieć, że na rynku dostępne są dwa rodzaje oleju kokosowego – rafinowany i tłoczony na zimno. Ten pierwszy jest oczyszczony, pozbawiony zapachu i charakterystycznego smaku kokosa. Można go używać do smażenia, bo nie zmienia smaku potraw i ma wysoki punkt dymienia, dzięki czemu nie trzeba martwić się o przypalenie potrawy. Pod kątem zdrowia najlepiej sprawdza się olej extra virgin, który zachowuje wszystkie cenne substancje i właściwości. Olej kokosowy ma słodkawy smak, wobec czego świetnie sprawdza się do dań na słodko. Można przygotować zupę krem marchewkową z dodatkiem oleju koksowego zamiast innego tłuszczu. Sprawdzi się także jako baza do sosu do warzyw gotowanych na parze. Wystarczy dodać do niego mąkę kokosową, bulion warzywny, szczyptę soli i olej sezamowy. Olej tłoczony na zimno to prawdziwa bomba minerałów i witamin – znajdziemy go m. in. na Olej z natury.
Olej kokosowy – skarbnica smaków i właściwości
Wspaniale smakuje gorące kakao z olejem kokosowym, słodzone syropem daktylowym. Olej kokosowy w połączeniu z mlekiem sojowym, octem jabłkowym, olejem rzepakowym i oliwą z oliwek umożliwi stworzenie wegańskiego masła. Niezwykły smak ma domowa nutella z olejem kokosowym, z mieszkanki orzechów, gorzkiej i mlecznej czekolady oraz mleka. Jeśli komuś marzy się zjedzenie popularnych batoników koksowych bounty, to może zrobić to samodzielnie. Potrzebne będą wiórki kokosowe, miód, olej kokosowy, zmielone siemię lniane, nasiona chia i ekstrakt waniliowy. Jako polewa posłuży gorzka czekolada, do której również można dodać olej kokosowy. Świetną opcją będą domowe lody z mleka kokosowego, ksylitol, oleju kokosowego, gorzkiej czekolady, kakao i dojrzałych bananów. Ciastka owsiane z olejem kokosowym, rodzynkami, płatkami owsianymi, mąką orkiszową, siemieniem lnianym i cynamonem także są wyśmienitą przekąską. Olej kokosowy można też dodawać do owocowych koktajlów, aby zwiększyć przyswajalność witamin.