Wiosna jest już z nami, a to oznacza, że lato zbliża się wielkimi krokami. Wielu z nas wciąż walczy o formę życia na lato 2021, katując się dietami. Tymczasem, dieta może być naprawdę smaczna i przyjemna. Odchudzanie nie musi oznaczać jedzenia wafli ryżowych i serka wiejskiego 5 razy dziennie. Zamiast ryżowych krążków postawcie na pieczywo chrupkie o wybitnym serowym smaku z dodatkiem pestek dyni i połączcie je z pyszną wiosenną pastą kanapkową. Gwarantujemy, wasze podniebienia oszaleją!
Po tegorocznej fali mrozów, w końcu mamy wiosnę. Zmiany w otoczeniu to najlepszy motywator do zmian w życiu i diecie. Na myśl o zbliżającym się sezonie bikini, częściej wybieramy lekkie, zdrowe posiłki. Herbaty i kaloryczne grzane wino zamieniamy na wodę, a miejsce chleba w kuchennej szafce przejmuje pieczywo chrupkie.
Jakie pieczywo chrupkie warto kupować?
Stojąc przed wyborem pieczywa, warto spojrzeć do jego składu i wybrać to najwyższej jakości, np. pieczywo chrupkie Chrupak z Piekarni Galicyjskiej. Tajemnicą smaku tego idealnego pieczywa jest zakwas. Głębia smaku i moc aromatu. To właśnie dzięki niemu, chlebki Chrupak są kruche i smaczne. Ich atutem jest również fakt, że powstają z miłością i zaangażowaniem. To rzemieślnicza robota, wysoka klasa i obłędny smak.
Z czym podawać pieczywo chrupkie – edycja wiosenna
Pasty kanapkowe to genialny pomysł na ekspresowe śniadanie, przepyszną przekąskę czy zdrową kolację. Ich przygotowanie nie zajmie więcej niż kilka minut. Trwa tyle, ile zblendowanie wszystkich niezbędnych składników. Robiąc pastę do pieczywa chrupkiego, warto przygotować jej więcej i w szczelnym pojemniku przechowywać ją w lodówce kilka kolejnych dni.
Pasta z twarogu? Sklepowy hummus? Jajeczna z majonezem?
Nuda! Mamy coś lepszego! Tej wiosny na talerzach rządzi bób i buraki, czyli niedrogie skarby naszych polskich działek. Poza tym, że przygotowanie takich past jest naprawdę tanie, ich zdrowotne właściwości również przekonują do wyciągnięcia z szafki blendera.
Bób na kanapce – czy warto?
Zdecydowanie! Jest bardzo zdrowy i bogaty w mnóstwo składników odżywczych. Świeży bób jest pełen potasu, wapnia, żelaza, cynku, magnezu, fosforu, kwasu foliowego, a także niezbędnych nam aminokwasów. Znajdziemy w nim wiele witamin z grupy A, B oraz C.
Co z tymi burakami? Też są takie zdrowe?
Jasne! Buraki to nasze rodzime warzywo, będące prawdziwą skarbnicą składników mineralnych. Ludzie na całym świecie zajadają się nim dzięki betaninie, tj. zawartym w nim silnym antyoksydancie.
Przepis na pasty do pieczywa chrupkiego – pasta z buraka
Składniki:
- Ugotowany burak (1 duży lub 2 małe)
- Chrzan – 1 łyżeczka
- Twaróg – około 4 plastry
- Oliwa z oliwek, 2 łyżki
- Pieczywo chrupkie Chrupak Orkisz + Słonecznik
- Majeranek,
- Sól, pieprz
Buraczkowa pasta do pieczywa chrupkiego to coś banalnie prostego. Wystarczy, że wszystkie składniki zblendujecie ze sobą na gładką masę, a następnie doprawicie wg uznania. Świetnie komponuje się z Chrupakiem Orkisz + Słonecznik oraz kiełkami rzodkiewki. W ten właśnie sposób proponujemy ją podawać. Gotową pastę zamknijcie szczelnie i przechowujcie maksymalnie do 3 dni w swojej lodówce.
Zielony cud natury wjeżdża na talerze – pasta z bobu
Składniki:
- Mrożony lub świeży bób – 3 szklanki
- Feta – około 1/3 kostki
- Cytryna
- Oliwa z oliwek – 3 łyżki
- Czosnek – 2 ząbki
- Pieczywo chrupkie Chrupak Dynia + Ser
- Sól, pieprz
Przygotowanie pasty z bobu jest równie nieskomplikowane. Najtrudniejszym etapem jest gotowanie bobu, jeśli posiadacie ten mrożony. Ugotujcie go w osolonej wodzie i zblendujcie z fetą, sokiem z połowy cytryny, oliwą, czosnkiem i przyprawami. Ta pasta stanowi idealne połączenie z pieczywem chrupkim Chrupak Dynia + Ser.
PS. Jeśli jesteście fanami dyni, dodajcie też trochę pestek na wierzch kanapek. Perfekcyjne połączenie.