Wino na trawienie – francuski sekret dobrego zdrowia

Chociaż wszyscy wiemy, że dla naszego zdrowia lepsze są lekkostrawne posiłki, to kto nie lubi czasami zgrzeszyć pizzą, frytkami czy żółtym serem? Czy można więc coś zrobić, by te pyszności nie zalegały nam długo w żołądku?  Inspiracji warto poszukać u Francuzów, którzy pomimo kuchni obfitującej w tłuszcze, wyjątkowo rzadko cierpią z powodu chorób serca. Jaki jest ich sekret sprawnego trawienia?

Jak wpływa wino na trawienie?

Korzystny wpływ na układ trawienny to tylko jedna z wielu zdrowotnych właściwości wina. Wino intensyfikuje pracę gruczołów trawiennych, ułatwiając żołądkowi poradzenie sobie szczególnie z ciężkostrawnymi mięsami. Z kolei zawartość garbników ochrania błonę śluzową żołądka i zatrzymuje nadmierną produkcję kwasu solnego. Rozkoszując się kieliszkiem ulubionego trunku do posiłku, dbamy też o prawidłową perystaltykę jelit.

Wino dobre na trawienie – co na to nauka?

Całkiem niedawno, bo w 2019 r., naukowcy z King’s College London postanowili przetestować wpływ czerwonego wina na układ trawienny. W tym celu przebadali 916 par bliźniaczek, porównując florę bakteryjną miłośniczek wina, piwa oraz mocniejszych alkoholi. Wyniki są jednoznaczne: konsumentki wina posiadały bardziej zróżnicowaną mikroflorę bakteryjną jelit niż osoby spożywające inne rodzaje trunków. Należy przy tym pamiętać, że to właśnie różnorodność mikrobów wpływa na zdrowe funkcjonowanie układu trawiennego, a jednocześnie sprzyja odporności.

Nauka tłumaczy też zbawiennymi właściwościami wina tzw. „francuski paradoks”. Paradoks ten polega na wyjątkowo wysokim spożyciu tłuszczy przez Francuzów, przy jednoczesnym bardzo nikłym procencie chorób serca. To, co ma ratować Francuzów przed zgubnymi skutkami tłustego jedzenia, to właśnie spożywane do posiłków wino. Zawarte w nim polifenole redukują cholesterol i pobudzają krążenie krwi, co wpływa też na prawidłowe utlenienie organizmu. Wytrawne wino pozytywnie wpływa na przemianę białek, tłuszczów i cukrów, a także pozwala zminimalizować ryzyko zakrzepicy oraz miażdżycy.

Wino dobre na trawienie – jakiego warto spróbować?

Kto jest Twoim sprzymierzeńcem w walce z obfitym posiłkiem?

Chcąc łatwiej strawić suty posiłek, postaw na szczepy o wysokiej zawartości garbników, typu Cabernet Sauvignon, Nebbiolo, albo Tempranillo.

Szczególnie polecamy ekologiczne EL CARLINO Bio Tempranillo, dzięki któremu Twój żołądek bez problemu poradzi sobie z mięsnymi daniami i pełnotłustym serem. Hiszpański specjał o bogatym bukiecie zachwyca owocową świeżością w połączeniu z naturalną delikatną słodyczą.

Natomiast białe wino o wysokiej kwasowości sprzyja trawieniu ryb i owoców morza. W tej roli sprawdzi się zwłaszcza Grüner Veltliner, Chardonnay czy Riesling.

Warto spróbować austriackiego WEiNGUT FRANK Grüner Veltliner Kalk & Loess. Swój perfekcyjnie wyważony smak wino to zawdzięcza trzem wiekom winiarskiej tradycji. Powstaniu wyjątkowego trunku sprzyja też gleba bogata w wapno. Soczyście owocowy bukiet i kremowy posmak to gwarancja świeżości.

Więcej wyśmienitych win, które z łatwością dopasujesz do każdego posiłku, znajdziesz na Wybieramwino.pl.

Informacja prawna