Monotonna dieta, bez różnorodnych i cennych składników odżywczych prowadzi do złego samopoczucia, pogorszenia stanu zdrowia oraz wzrostu masy ciała. Specjaliści do spraw żywienia są dziś zgodni – zdrowa dieta to urozmaicenie i kolor na Twoim talerzu. Przyjrzyjmy się tematowi z bliska. Ciekawi? Zaczynamy!
„Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem.”
Już w czasach starożytnych, Hipokrates nauczał, że odpowiednia dieta to podstawa. Przez szybkie tempo życia zauważyć można u wielu osób tendencje do śniadań w formie pszennego pieczywa z byle jaką wędliną, a jedynym urozmaiceniem jest plaster pomidora. Na drugie śniadanie nie mamy czasu, a jeśli już to może jakiś batonik… Obiad typu fast-food czy gotowe danie z marketu do odgrzania w mikrofali. Obfita kolacja, hektolitry kawy wypłukującej cenne substancje odżywcze i gwarantujemy sobie prostą drogę do katastrofy żywieniowej i zdrowotnej.
O co chodzi z tą różnorodną, urozmaiconą dietą?
Produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty białkowe oraz źródła tłuszczu – to najcenniejsze, co możemy podarować swojemu organizmowi. Warzywa powinny stanowić nieodłączną część każdego posiłku. To zalecenia, które zna każdy, kto chociaż trochę dba o swoje zdrowie. Ale jak praktycznie sprawdzić, czy jemy różnorodnie? Naukowcy opracowali metodę, wedle której, urozmaicona dieta zaczyna się od zjedzeniu w ciągu tygodnia minimum 80 różnych produktów.
Garść zdrowych zasad
- Mieszaj różne mąki i płatki – ciasto na naleśniki z mąki pszennej i orkiszowej, kasza gryczana połączona z pęczakiem. Wartość odżywcza powiruje w górę!
- Zupa – dodaj do pomidorowej soczewicy, zamiast zwykłych ziemniaków dodaj bataty. Używaj dużo świeżych i suszonych ziół.
- Sałata lodowa skreśl ją bezpowrotnie i wybierz wartościowy mix sałat (zjedz 5 rodzajów zamiast jednej). Przepisy na sałatki to najlepszy wybór w osiągnięciu urozmaicenia diety.
- Wybieraj zdrowe słodycze – najlepiej upiec je samodzielnie. Wówczas zdecydujesz o ilości cukru czy tłuszczu, unikając sztucznych barwników i konserwantów. Może zamiast cukru użyjesz daktyli?
- Pamiętaj, że sól i pieprz nie wystarczą do uzyskania dobrego i wartościowego smaku. Zioła prowansalskie, kurkuma, natka pietruszki, koper, imbir, cynamon i wiele innych, cennych przypraw powinny wypełniać Twoją kuchenną szafkę po brzegi.
- Zimową porą korzystaj z mrożonek. To nic złego, zwłaszcza gdy na dworze panuje zimna aura i wybór świeżych warzyw i owoców jest ubogi.
- Ogranicz mięso, zwłaszcza wieprzowe. Wybierz chudy drób 2-3 razy w tygodniu.
- Idealnym rozwiązaniem będzie zastąpienie szynki i żółtego sera pastą warzywną na żytnim chlebie. Spróbuj, jakie to pyszne!
Teoria, teorią. Czas na praktykę – przepis na sałatkę
Składniki:
– garść orzechów włoskich,
– mix sałat,
– ser mozzarella,
– oliwki czarne,
– pomidorki koktajlowe,
– podprażone ziarna słonecznika.
Dressing
– 3 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości,
– 1 łyżka octu winnego,
– 1 łyżeczka miodu,
– bazylia, zioła prowansalskie.
Przygotowanie
Sałatkę umyj i przełóż na durszlak. Do miski wrzuć oliwki, pokrój w kostkę mozarelle, zgnieć orzechy. Pomirodki koktajlowe przekrój na pół. Słonecznik podsmaż na patelni na łyżce oliwy. Poczekaj aż wystygnie i dodaj. W osobnym pojemniku przygotuj dressing (wymieszaj wszystkie składniki). Wylej sos na przygotowane składniki, zamieszaj i gotowe. Smacznie, zdrowo i kolorowo!