Kimchi w Warszawie. Gdzie zjeść najlepsze kimchi w stolicy Polski?

Kuchnia koreańska zdobywa coraz większą popularność. Nie można się temu dziwić, ponieważ Polacy stają się coraz bardziej otwarci na wschodnie smaki. Jej znakiem rozpoznawalnym, zaraz obok bibimbapu, czy gimbapu, jest kimchi, czyli sfermentowane, pikantne warzywa z papryką gochugaru, które zazwyczaj podawane są jako dodatek do dania głównego. Najczęściej w takim wykonaniu można spróbować kapusty pekińskiej, jednak w Korei spotyka się również inne propozycje. Miłośnicy kuchni azjatyckiej mogą znaleźć coraz więcej miejsc, które serwują bardzo dobre kimchi u nas w kraju. Gdzie warto się wybrać, żeby go spróbować w Warszawie? Przedstawiamy nasze trzy propozycje.

Miłośnicy kuchni azjatyckiej mogą znaleźć coraz więcej miejsc, które serwują bardzo dobre kimchi u nas w kraju. Gdzie warto się wybrać, żeby go spróbować w Warszawie? Przedstawiamy nasze trzy propozycje.

Kimchi w Banhmi Nam

Co prawda streetfood słynie z wietnamskiej kuchni, a  znaleźć go można przy ulicy Wynalazek 2. Podawane są tutaj kanapki banh mi i chociaż ich smak jest naprawdę godny polecenia, to tutaj omówione zostanie przede wszystkim kimchi. Na pierwszy rzut oka mogłoby wydawać się, że lokal nie powinien się w nim specjalizować, a okazuje się, że można dostać tutaj bardzo dobrej jakości kimchi i to w dodatku w świetnej cenie. Jego pikantność i kwaśność jest idealnie wyważona i zdecydowanie nie można porównywać tego smaku z kiszonkami znanymi z polskiej kuchni. Co więcej, jest ono kruche. Można by powiedzieć, że z każdym kęsem coraz bardziej przenosi nas do Korei. Warto tutaj dodać, że wszystko poza bagietkami robione jest w lokalu przez właścicielkę, a w serwowanych potrawach czuć, ile wkłada ona w nie serca.

Kimchi w Koreance

Nie mogło zabraknąć tego lokalu znajdującego się na ulicy Koszykowej 59 (lok. 36) w zestawieniu. Nie można przemilczeć klimatu, jaki panuje na miejscu. Jest to jeden z powodów, dla którego warto odwiedzić Koreankę, ale to jedzenie jest najważniejsze. I w tym przypadku nie rozczarowuje, ponieważ poza bardziej tradycyjnymi daniami, można znaleźć też nowoczesne, a czasami nawet nieoczekiwane połączenia. Restauracja znana jest ze swoich wybitnych ramenów, ale serwowane tutaj kimchi również jest wybitne. W jego smaku od razu wyczuwa się mocny, kiszony posmak, który następnie jest dopełniany ostrością, ale co ciekawe od razu po tym przełamywany słodyczą. Połączenie warte każdego grzechu. Szefowa kuchni prowadzi swoją knajpę z zauważalną pasją i podchodzi do tematu bardzo poważnie, jednak nie boi się przełamywać utartych schematów i zaskakiwać smakiem.

Kimchi w Onggi

Znajduje się na ulicy Moliera 2 i jak można z tego wywnioskować wyróżnia się w tym zestawiueniu elegancją swojego wnętrza. Restauracja jest ogromna, bardzo estetyczna i urządzona w stylu azjatyckim. Lokalizacja w ścisłym centrum również jest ogromnym plusem, a to, co najważniejsze, czyli jedzenie, jest warte sprawdzenia. Słynie z bibimbapu i faktycznie będąc tutaj to pozycja obowiązkowa, ale kimchi, które serwują, jest równie wybitne. Przygotowywane w dwóch wersjach: łagodniejszej i bardziej ostrej. Od razu trafia do kubków smakowych swoim intensywnym, kiszonym i pikantnym smakiem. Po wzięciu pierwszego kęsa ma się ochotę na coraz więcej, a to mówi samo za siebie.

Wybranie odpowiedniego miejsca do zjedzenia kimchi nie jest zbyt proste. Jeśli chcesz mieć pewność, że jesz idealne kimchi, możesz spróbować je samemu w domu. Warto znaleźć dobry przepis na kimchi. Nie jest to tak trudne, jak się wydaje. Poszukaj w serwisie Sztukakulinarna.com, a nie będziesz zawiedziony. Znajdziesz tam wiele przepisów na kimchi w różnych odmianach.

Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]
Informacja prawna