Naleśniki i racuchy – pyszne i proste słodkości prosto z patelni

Naleśniki i racuchy to potrawy wyjątkowo proste w przygotowaniu. Niemal każdy potrafi je przyrządzić. Można je podawać na wiele sposobów i serwować z rozmaitymi dodatkami, co czyni je wyjątkowo uniwersalnymi daniami. Prostota wykonania tych potraw, ale przede wszystkim ich wyborny smak powoduje, że są jednymi z najpopularniejszych dań w kuchni polskiej. Jak zatem przygotować przepyszne naleśniki czy racuchy z jabłkami, aby zachwycały wyjątkowym smakiem?

Naleśniki- krótka historia niezwykle smacznego dania

Historia naleśników jest długa i niezwykle interesująca. Okazuje się, że były już znane w Starożytnej Grecji. Przygotowano je na bazie kwaśnego mleka, mąki pszennej, miodu, oliwy z oliwek i podawano na śniadanie. Podobne placki smażyli również Rzymianie. W czasach nowożytnych naleśniki były już znane w całej Europie, choć jednolity przepis na naleśniki nie istniał. W każdym kraju przyrządzano je według innej receptury. Do dziś są one serwowane na każdym z kontynentów, a ich smak i forma podania jest inspirowana regionalnymi smakami.

Naleśniki na słodko

Naleśniki to cienkie placki smażone na patelni. Najlepiej smakują z nadzieniem. Może być ono słodkie lub wytrawne, jednak miłośnicy naleśników delektują się nimi pod każdą postacią. Ciasto na naleśniki przygotowuje się najczęściej z mleka z dodatkiem mąki, jajka i doprawia szczyptą soli oraz cukrem. Niektóre przepisy uwzględniają także proszek do pieczenia, Dzięki niemu placki będą bardziej puszyste. Naleśniki można smażyć na maśle, ale także oleju. Smaży się je na dobrze rozgrzanej patelni, wpierw po jednej, a następnie po drugiej stronie, do momentu aż się apetycznie zarumienią. Można je serwować z dżemem, konfiturami czy słodkim syropem. Rewelacyjnie smakują z nadzieniem z sera białego i rodzynek. Nie brakuje też amatorów naleśników z czekoladą i bananami. Z powodzeniem można je także podawać z lodami, jako przepyszny deser. Układane jeden na drugim i przełożone ulubionym kremem stworzą wyśmienity tort naleśnikowy. Pomysłów na serwowanie naleśników na słodko jest nieskończenie wiele. Każdy z nich warto wypróbować.

Wytrawne naleśniki

Naleśniki to nie tylko słodkie dania. Równie dobrze smakują w wytrawnej wersji. Są wyborne z mięsnym farszem, ale też z nadzieniem z kapusty i grzybów Co poniektórzy wykorzystują te pyszne placki jako tortillę i podają je z pikantnym farszem z mięsa mielonego, kukurydzy i czerwonej fasoli. Naleśniki świetnie też harmonizują z warzywnym nadzieniem. Co więcej, doskonale się nadają do zapiekania. Krokiety z nich zrobione, pełne pysznego farszu to sycące danie obiadowe, któremu trudno się oprzeć.

Racuchy- słodki deser na każdą okazję

Dania z patelni przyrządza się błyskawicznie, co jest niewątpliwą ich zaletą. Racuchy podobnie jak naleśniki można podawać na różne sposoby i z rozmaitymi dodatkami. Najbardziej popularne są jednak racuchy z jabłek. Usmażone na rumiano z dodatkiem startych lub drobno pokrojonych owoców smakują wyśmienicie. Będą idealną słodką przekąską na każdą okazję. Przepis na racuchy z jabłkami jest wyjątkowo prosty. Bazą do ich przygotowania jest mleko, Ciasto można przyrządzić na świeżym, ale też na kwaśnym mleku. Należy do niego dodać mąkę, jajko, cukier, a także proszek do pieczenia lub drożdże. Dzięki ich użyciu racuchy będą puszyste. Wszystkie składniki należy połączyć. Do tak przygotowanej masy dodajemy jabłka i po wymieszaniu ciasta smażymy na patelni niewielkie, okrągłe placuszki. Racuchy z jabłkami to słodkie danie, któremu trudno się oprzeć. Posypane cukrem pudrem smakują wyśmienicie!

Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]
Informacja prawna