Mąka kasztanowa – ważny składnik zdrowej diety

Kasztany jadalne to wciąż rzadkość w polskiej kuchni, tymczasem stanowią one źródło cennych składników odżywczych. Ich prozdrowotne właściwości opisywała m.in. św. Hildegarda, twórczyni leczniczej diety orkiszowej. Dlaczego warto wprowadzić kasztany jadalne do swojej diety? Co można przyrządzić z mąki kasztanowej? Gdzie ją kupić? Podpowiadamy. 

Mąka kasztanowa czy zdrowa? 

Św. Hildegarda z Bingen twierdziła, że kasztany jadalne są dobre na każdą dolegliwość. Nie bez przyczyny. Owoce te zawierają bowiem wiele cennych składników odżywczych, które wpływają na poprawę pracy całego organizmu. To źródło witamin z grupy B, a także witamin C i E. W kasztanach znajdują się także duże ilości potasu, żelaza, fosforu, magnezu, wapnia, sodu i miedzi. Sięgając po kasztany, dostarczasz do organizmu znaczne ilości błonnika oraz kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych. Kasztany są dość kaloryczne, ale na długo zapewniają uczucie sytości. Kasztany jadalne można spożywać w różnych postaciach: gotowane, pieczone, prażone, na surowo czy w formie mąki. Niezależnie od tego, jaką formę wybierzesz, jedno jest pewne – zrobisz wiele dobrego dla swojego zdrowia. 

Mąka kasztanowa gdzie kupić? 

Na mąkę kasztanową trudno trafić w małych sklepach stacjonarnych i w marketach. Znajdziesz ją przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością. Jeżeli w pobliżu nie ma takiego sklepu, możesz złożyć zamówienie przez Internet. Mąka kasztanowa to bowiem podstawowy asortyment e-sklepów z żywnością hildegardową, takich jak ten: https://www.sklephildegarda.pl/pl/p/MAKA-KASZTANOWA-500g-SAGI-SRL/601. Można kupić mniejsze i większe opakowania, a nawet gotowe produkty z mąki kasztanowej np. makarony czy ciasteczka. 

Mąka kasztanowa – właściwości

W czym mąka kasztanowa może wspomóc pracę organizmu? Tak naprawdę łatwiej byłoby wyliczyć w czym jej nie wspomaga. Korzyści wynikających z jedzenia kasztanów jest bowiem wiele: stymulują układ immunologiczny, zmniejszają ból głowy, usprawniają pracę mózgu i układu nerwowego, wzmacniają serce, zmniejszają poziom cholesterolu. Mają dobry wpływ na wątrobę i śledzionę. Chronią przed rozwojem choroby Alzheimera, mogą wspomagać leczenie nowotworów, AIDS i boreliozy. Regularne spożywanie kasztanów jadalnych wpływa też pozytywnie na wygląd, ponieważ substancje zawarte w tych owocach zwalczają wolne rodniki przyspieszające procesy starzenia. Warto dodać, że mąka z kasztanów jadalnych nie zawiera glutenu, więc to doskonała alternatywa dla osób chorych na celiakię. 

Mąka kasztanowa do czego?

Mąka kasztanowa nadaje się do przyrządzania wielu smacznych dań. Kasztany mają nieco słodkawy smak z wyczuwalną nutą orzechową, więc przyrządzisz z nich pyszne desery. Jedną z propozycji jest budyń kasztanowy. Jego przygotowanie zajmie zaledwie kilka minut. Z mąki kasztanowej przygotujesz również ciasta, naleśniki, gofry, ciasteczka czy biszkopty. Przyrządza się z niej także makarony i chleby. Tak naprawdę mąkę orkiszową możesz dodawać do wszystkich słodkich wypieków, choćby jako prozdrowotny dodatek. Warto poszukać w Internecie przepisów z wykorzystaniem mąki kasztanowej. Jest coraz więcej ciekawych propozycji. 

Mąka kasztanowa cena

Mąka kasztanowa to dobra propozycja dla osób, które chcą odżywiać się zdrowo, ale zarazem szukają oszczędności. Gotowane kasztany kosztują nawet ok. 100 zł za kilogram, podczas gdy mąkę możesz kupić za ok. 40 zł. Różnica jest więc znaczna.

Mąka kasztanowa Hildegarda

Kasztany jadalne znalazły się w trójce produktów uważanych przez św. Hildegardę za najzdrowsze dla człowieka. Mniszka stwierdziła, że powinny stać się nieodłącznym składnikiem diety osób zdrowych i chorych. Uważała, że są dobre na każdą dolegliwość. Kasztany jadalne to zatem podstawa diety każdego hildegardowca. Powinny być spożywane codziennie, tak jak koper włoski i orkisz. 

Mąka kasztanowa powinna na stałe zagościć w kuchni każdej osoby. Ma liczne właściwości prozdrowotne, a ponadto można przyrządzić z niej wiele smacznych wypieków. To także dobra propozycja dla osób, które mają problemy z nietolerancją glutenu. Warto sięgać po mąkę kasztanową z jeszcze jednego względu – dla urozmaicenia swoich doznań smakowych.  

Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]
Informacja prawna