Kasza bulgur – czym jest, jakie ma właściwości i kto powinien ją jeść?

kasza bulgur

Kasze to nieocenione źródła cennych wartości odżywczych, które przy okazji charakteryzują się wspaniałymi walorami smakowymi. Stanowią przy tym doskonałą alternatywę dla ziemniaków i makaronów. Co ważne, istnieje wiele rodzajów kasz, dzięki czemu każdy wybierze coś dla siebie. Wśród nich znajduje się również kasza bulgur, o której dzisiaj dowiesz się czegoś więcej. Czym zatem jest kasza bulgur, jakie ma właściwości i kto powinien koniecznie włączyć ją do swojej diety?

Co to jest kasza bulgur?

Kasze rozróżnia się przede wszystkim pod względem gatunku zboża, z którego są produkowane. I w tym przypadku bulgur to po prostu kasza pochodząca z ziaren twardej pszenicy, określanej jako durum. Ten rodzaj zboża uważany jest za niezwykle odżywczy, co przekłada się na bogactwo makroelementów, które dostarcza naszemu organizmowi kasza bulgur. Można do nich zaliczyć bioaktywne antyoksydanty, magnez, żelazo, potas, cynk, fosfor, wapń, kwas foliowy, witaminy z grupy B, a także witaminę A, K i E. Przy czym odznacza się ona również niską kalorycznością, wysoką zawartością błonnika oraz niskim indeksem glikemicznym, co gwarantuje długotrwałe uczucie sytości po posiłku.

Rodzaje kaszy bulgur

Jeśli chodzi o rodzaje kaszy bulgur, to dzieli się ona ze względu na stopień jej rozdrobnienia. I w ten sposób możemy otrzymać bulgur:

  • drobnoziarnisty – najczęściej używany do sałatek, deserów, farszów i zup,
  • średnioziarnisty – do dań obiadowych zwłaszcza tradycyjnych potraw kuchni Bliskiego Wschodu, Bałkanów i Azji tzw. pilawów,
  • gruboziarnisty – również do dań obiadowych i pilawów.

Kolejną ważną kwestią jest sposób przyrządzenia kaszy bulgur.

Jak ugotować bulgur?

Jeśli zastanawiasz się jak ugotować bulgur, aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych, to podstawą będzie trzymanie się odpowiednich proporcji kaszy do wody oraz przestrzeganie czasu gotowania. Dla przykładu kasza Bulgur Melvit dla dwóch osób powinna być gotowana przez 7 minut w ilości wynoszącej połowę szklanki kaszy wsypanej do ¾ szklanki wody. W ten sposób zachowujemy sypkość kaszy i jej bogate walory odżywcze. Warto pamiętać o tym, że bulgur przed gotowaniem należy przepłukać zimną wodą.

Kasza bulgur – dla kogo?

Ze względu na swoje wartości odżywczeniski indeks glikemiczny i niską kaloryczność, kasza bulgur doskonale sprawdza się dla wszystkich, którzy dbają o swoją kondycję fizyczną, chcą zachować smukłą sylwetkę lub planują schudnąć. Ponadto jest to produkt spożywczy, który koniecznie powinien być włączony do diet kobiet w ciąży, osób cierpiących na anemię oraz diabetyków.

Podobne posty

  • Kwasy Omega 3,6,9 kontra cholesterolKwasy Omega 3,6,9 kontra cholesterol Dawniej uważano, że za nadwagę odpowiedzialne są w pierwszym rzędzie tłuszcze. Chociaż pogląd ten zmienił się z czasem pozostaje cały czas w naszej świadomości.Czy należy więc unikać […]
  • Sposoby na to, aby włosy rosły szybciejSposoby na to, aby włosy rosły szybciej Chyba każdy marzy o bujnej czuprynie i pięknych włosach, które rosną w zadowalającym tempie i przede wszystkim są mocne. To właśnie dlatego warto dowiedzieć się, co można zrobić, aby […]
  • Kiedy warto stosować dermokosmetyki?Kiedy warto stosować dermokosmetyki? Coraz głośniej mówi się ostatnio o dermokosmetykach. Sklepy i strony internetowe pełne są tego rodzaju produktów, więc ciężko zdecydować się na odpowiedni produkt. Czym kierować się przy […]
  • Czy warto wybierać naturalne kremy do twarzy?Czy warto wybierać naturalne kremy do twarzy? Trudno wyobrazić sobie pielęgnację skóry bez sięgnięcia po kosmetyki. Na szczęście obecnie można liczyć na szeroki wachlarz wyboru, dzięki czemu każdy znajdzie dla siebie coś […]
  • Migdały – dla zdrowego sercaMigdały – dla zdrowego serca Zbilansowana, różnorodna dieta, obok regularnej aktywności fizycznej, jest najważniejszym elementem zdrowego stylu życia. Dieta powinna być bogata w warzywa i owoce, pełnoziarniste zboża, […]
Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]