Herbata – jej odmiany i walory zdrowotne

Obok naparów z ziół i suszu owocowego, herbata należy do najbardziej cenionych napojów i to już od tysięcy lat. Jest spożywana przez ponad połowę ludności świata i odznacza się niezwykle korzystnymi właściwościami.

Nieodzowny element codziennego życia

Herbata należy do najwierniejszych towarzyszy w naszym codziennym życiu. Dawniej spożywali ją jedynie arystokraci. Dzisiaj praktycznie każdy z nas ma do niej dostęp i to w wielu wersjach i smakach. Doskonale pasuje jako dodatek do posiłków i deserów. Często stanowi alternatywę dla porannej kawy. W niektórych rejonach świata picie herbaty jest związane z pewną ceremonią i ma podniosły czy wręcz uroczysty charakter. Takie podejście do odmiany zielonej można zauważyć na przykład w Japonii. Natomiast w Anglii i Irlandii czarna herbata jest czymś powszechnym i nieodzownym w codziennym życiu.

Najlepsze warunki do wzrostu

Herbata jest najczęściej klasyfikowana pod kątem miejsca uprawy, pory zbioru liści, procesu fermentacji lub sposobu obróbki. I tak z całkowicie sfermentowanych liści powstaje herbata czarna. Natomiast liście, które zostały poddane działaniu gorącej pary wodnej, tworzą wersję zieloną. Najsmaczniejszy smak tego napoju pochodzi z upraw na terenach górskich. To właśnie odpowiednia wysokość oraz mglisty klimat właściwie chronią delikatne listki krzewu herbacianego przed palącymi promieniami słońca. Dzięki temu roślina ma zapewnioną odpowiednią wilgotność i dobrze się rozwija. Na smak i jakość herbaty ma również wpływ rodzaj gleby oraz klimat.

Długi okres plonowania

Herbaty pochodzące z różnych zakątków świata posiadają w sobie niepowtarzalny charakter. Dlatego na rynku istnieje tyle odmian. Jednak najbardziej wartościowe liście nie są zależne od szerokości geograficznej. Z młodych listków zbieranych na wiosnę powstają herbaty zielone i białe, które mają najwyższą jakość smakową. Liście starsze zawierają w sobie mniejszą ilość taniny, dlatego uzyskuje się z nich słabszy napar. Jeden krzew herbaciany potrafi dostarczać plony przez okres 70 lat. Daje się jednak zauważyć, że po 50 latach plonowanie znacznie spada. Z tego powodu w tym okresie starsze rośliny zastępuje się młodymi.

Na zdrowie

Już od najdawniejszych czasów wiedziano, że herbata ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Obecne badania potwierdzają jej wyjątkowe właściwości lecznicze. Napar z jej liści zwiększa koncentrację, reguluje poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym oraz poprawia trawienie. Oczywiście każdy rodzaj herbaty posiada swoje unikalne walory, dlatego warto rozsmakować się w każdej z nich.

Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]
Informacja prawna