Czy imbir można pić codziennie?

Korzeń imbiru ma wiele właściwości prozdrowotnych, które trudno wymienić jednym tchem. Może być spożywany na świeżo albo w postaci zmielonego wysuszonego korzenia. Jako przyprawa o wyrazistym smaku nadaje się do wielu różnych potraw i napojów. Codzienne picie imbiru świetnie wpływa na samopoczucie i zdrowie, należy jednak uważać z jego ilością. Co warto wiedzieć o codziennych piciu i jedzeniu imbiru?

Korzeń imbiru w codziennej diecie i jego działanie

Imbir to azjatycka roślina, którą na Dalekim Wschodzie używa się już od kilku tysięcy lat. W Europie doceniamy nie tylko jej walory smakowe, lecz także właściwości prozdrowotne.

Nie bez powodu picie wody ze startym świeżym korzeniem imbiru albo żucie plastrów imbiru poleca się kobietom cierpiącym na ciążowe nudności i osobom, które zmagają się z chorobą lokomocyjną. Uważa się również, że herbata z imbirem pobudza i poprawia zdolność do koncentracji. Roślinie przypisuje się poza tym właściwości przyspieszające przemianę materii, dlatego nie powinno dziwić, że wiele diet odchudzających zawiera przepisy z dodatkiem imbiru. Imbiru używa się również do łagodzenia objawów infekcji i do rozgrzewania ciała.

Roślina jest prawdziwą skarbnicą witamin i mikroelementów. Pijąc codziennie wodę, herbatę czy koktajl z dodatkiem imbiru, dostarczysz swojemu organizmowi m.in. witaminy A, C, E i K oraz witaminy z grupy B, a także potas, fosfor, wapń i żelazo.

Tak bogaty skład sprawia jednak, że lekarze i dietetycy wskazują maksymalną wskazaną ilość imbiru, którą można spożyć jednego dnia. Uważa się, że 4 do 5 gramów imbiru (jedna łyżeczka drobno startego korzenia) dziennie to właściwa dawka.

Imbir świeży czy suszony zmielony?

Podstawowa różnica między świeżym a suszonym korzeniem imbiru tkwi nie tylko w smaku i aromacie. Co ciekawe, imbir suszony ma znacznie więcej składników prozdrowotnych od świeżego – to odpowiednio 115 i 63. Pamiętaj jednak, aby zawsze kupować mielony suszony korzeń imbiru z najlepszego, zaufanego źródła, takiego jak sklep GOmigo.pl ze zdrowymi produktami spożywczymi dla osób aktywnych i sportowców.

Jak pić i jeść imbir? Świeży imbir możesz dodawać do herbaty lub wody, warto także trzeć korzeń do potraw kuchni azjatyckiej albo sałatek. Z kolei łyżeczka sproszkowanego imbiru dodana do ciepłej wody pozwala wyciszyć uczucie głodu, a jednocześnie przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Wykorzystując sproszkowany korzeń imbiru, kardamonu, cynamonu itd., możesz tworzyć własne mieszkanki przypraw korzennych.

Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]
Informacja prawna