Cukier to substancja krystaliczna, której źródłem są buraki bądź trzcina cukrowa. Jest on substancją niezwykle kontrowersyjną. Wiele osób twierdzi, że należy całkowicie wyeliminować go z diety. Z kolei inni mówią, że cukier spożywany w rozsądnych ilościach nie niesie ze sobą negatywnych konsekwencji zdrowotnych dla organizmu.
Praktycznie każdy posiłek zawarty w jadłospisie większości naszego społeczeństwa posiada w swoim składzie cukier. Czy jest to produkt realnie niebezpieczny? Jakie funkcje pełni w organizmie i czy faktycznie może być szkodliwy?
Rola cukru w organizmie
Najważniejszą substancją napędzającą działanie układu nerwowego jest glukoza. Jest ona wykorzystywana wraz z tlenem podczas oddychania komórkowego. Energia w organizmie powstaje właśnie w procesie utleniania glukozy, a jej źródłem są cukry. Należy więc pamiętać o tym, że jest to substancja potrzebna do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego ciała. Warto jednak dostarczać cukier w postaci zbilansowanych posiłków, a nie batoników czy czekoladek.
Sam cukier nie zawiera potrzebnych substancji odżywczych. Jest to substancja, której spożycie należy kontrolować, aby nie dopuścić do powstania nadwagi. Otyłość niesie ze sobą bardzo wiele negatywnych skutków zdrowotnych, a nadmiarowe spożycie cukru może bardzo szybko do niej doprowadzić. Warto pamiętać o tym, że organizm pozyskuje cukier z różnorodnych produktów – nie tylko ze słodyczy. Zbyt częste spożywanie dosładzanych, przetworzonych posiłków może doprowadzić nawet do uzależnienia – czytaj więcej na ten temat i zapoznaj się dokładnie z tematem, aby uchronić swój organizm przed uciążliwymi zaburzeniami zdrowotnymi.
Największe mity na temat cukru
Jednym z ogromnych mitów jest stwierdzenie, że każdy cukier jest zły. Oczywiście – eksperci i lekarze otwarcie informują, że należy ograniczyć spożywanie dodanego cukru. Jednak substancja ta występuje naturalnie w owocach, niektórych warzywach czy ryżu. Naturalny cukier jest dostarczany w pakiecie z witaminami i substancjami odżywczymi – cała taka mieszanka jest bardzo potrzebna dla prawidłowego funkcjonowana organizmu.
Kolejny mit to przekonanie, że cukry powinny zostać kompletnie wyeliminowane z ludzkiej diety. Jednak jest to absolutnie błędna teza – to właśnie cukry, czyli węglowodany zapewniają ciału energię do funkcjonowania. Często powielanym mitem, w który wierzy bardzo wiele osób jest to, że cukier wywołuje schorzenia takie jak choroba Alzheimer lub rak. Nie zostały przeprowadzone żadne badania, które mogłyby potwierdzić to stwierdzenie. Faktem natomiast jest to, że nadmiar cukru w diecie może zwiększyć ryzyko otyłości, która jest przyczyną wielu nieprawidłowości zdrowotnych. Ostatni z często powielanych mitów jest taki, że lepiej zamienić cukier na sztuczne słodziki. Niestety więcej negatywnych skutków dla organizmu ma nadmierne spożywanie chemicznych substancji słodzących niż naturalnego cukru.
Jakie źródła cukru są najzdrowsze?
Bezsprzecznie najzdrowszymi źródłami cukrów są owoce. Są one źródłem bardzo dużej ilości witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmów. Powinny one na stałe zagościć w jadłospisie. Przynajmniej jedna porcja owoców dziennie jest wręcz obowiązkowa. Również warzywa strączkowe i bataty są zdrowymi źródłami, z których warto czerpać zasoby cukru w diecie. Nieco bardziej przetworzoną przekąską bogatą w zdrowe cukry są też wafle ryżowe.