3 proste przepisy na ciasta, które uwielbiają wszyscy

Lubisz ciasta? Oczywiście, że tak! To jeden z tych deserów, obok których nie przejdzie obojętnie nawet najbardziej wyrafinowany łasuch. Wśród podwieczorków są takie, które kochają wszyscy, bez wyjątku. Które z nich są najłatwiejsze do przygotowania? Oto nasze 3 propozycje.

Sernik

Absolutna klasyka gatunku! Kremowy, puszysty, słodki… po prostu idealny. Sernikowi nie oprzesz się nawet na najbardziej restrykcyjnej diecie! Istnieje oczywiście wiele przepisów na to ciasto – wiele spośród nich wymaga ogromu pracy. Jednak bez problemu można znaleźć również proste do wykonania receptury, nawet bez pieczenia! Przykładowo, sernik może powstać na ciasteczkowym spodzie (z pokruszonych herbatników), a masa serowa wymagać jedynie zastygnięcia w lodówce, a nie pieczenia. Tak stanie się, kiedy wykonasz ją np. z serka mascarpone połączonego z… galaretką cytrynową i śmietanką. Masa serowa stężeje w krótkim czasie!

Ciasto kruche z owocami

Najprostsze i najszybsze! Chociaż wymaga pieczenia, wyrabia się je bardzo krótko (im krócej, tym lepiej!), a następnie schładza i… jest już gotowe do wstawienia do piekarnika. Szybko przygotujesz z niego np. szarlotkę na kruchym cieście. Na zagniecione ciasto wyłóż starte i wstępnie skarmelizowane jabłka, najlepiej z dodatkiem odrobiny cynamonu i imbiru, a następnie piecz przez ok. 40 minut. Gotowe!

Brownie

Intensywnie czekoladowe brownie, przygotowane np. z przepisu znajdującego się na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-szybkie-ciasto-czekoladowe/ to szybkie, a zarazem pyszne ciasto, które błyskawicznie zniknie ze stołu. Składniki do jego wykonania są zawsze pod ręką. Mąka, masło, dobra czekolada, kakao, jajka, cukier, proszek do pieczenia, śmietanka kremówka… to wszystko. Wystarczy umiejętnie połączyć te produkty i wstawić masę do piekarnika. Po kilkudziesięciu minutach powstanie gorące, wilgotne ciasto, które zachwyci gości!

To oczywiście nie wszystkie pomysły na pyszne i szybkie ciasta, które możesz wykorzystać. Nie bój się eksperymentować w kuchni! Prawdziwe perełki mogą w niej powstać w łatwy i szybki sposób.

Podobne posty

  • Cudowne właściwości pospolitej lucernyCudowne właściwości pospolitej lucerny Jedna z najbardziej powszechnych roślin siewnych, która teoretycznie najczęściej uprawiana jest po to, by stanowiła wartościowe pożywienie dla hodowlanego bydła. W praktyce jednakże […]
  • Ekskluzywne torby papieroweEkskluzywne torby papierowe Torby papierowe na stałe zagościły już w naszej rzeczywistości - spotykamy je w różnorodnych rozmiarach i z przeróżnymi sposobami zastosowania, dzięki czemu stały się uniwersalnym rodzajem […]
  • Jakie witaminy i suplementy należy przyjmować w ciąży? Fachowe poradyJakie witaminy i suplementy należy przyjmować w ciąży? Fachowe porady Ciąża to szczególny czas w życiu każdej kobiety. Przyszła mama troszczy się zarówno o własne zdrowie, jak i o dobro maleństwa. Panie najczęściej pytają swojego lekarza o to jakie witaminy […]
  • Pielęgnacja brody – co warto wiedzieć?Pielęgnacja brody – co warto wiedzieć? Moda na gęste brody wróciła i od kilku sezonów ma się świetnie. Panowie często decydują się na zapuszczenie długiego zarostu, który dodaje im dojrzałości. Dobrze wypielęgnowana i […]
  • Aranżacja kuchni w stylu nowoczesnymAranżacja kuchni w stylu nowoczesnym Coraz częściej podczas remonty kuchni decydujemy się na styl nowoczesny. Nic dziwnego, modernizm wnosi nieco świeżości do pomieszczenia, zaskakuje nietuzinkowymi rozwiązaniami, a także […]
Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]