Zdrowe jedzenie i gotowanie to dla wielu z nas wciąż spore wyzwanie! Najczęściej zniechęca nas do tego myśl o długim czasie spędzanym codziennie w kuchni i dlatego wybieramy fast food, lub gotowe potrawy i dania do odgrzania w mikrofali… Jednak istnieje kilka prostych potraw, które wykonasz praktycznie w biegu! Poznaj najlepsze przepisy na zdrowe jedzenie!
Zdrowe jedzenie i gotowanie – nie musisz rezygnować ze wszystkich przyjemności!
Czy wiesz że ani dieta, ani zdrowe odżywianie nie wymagają od Ciebie rezygnacji ze wszystkich przyjemności? Doskonałe rezultaty przynosi metoda 80/20. Czy już ją znasz? Oznacza spożywanie w 80 procentach produktów zdrowych, wartościowych i nieprzetworzonych, a w 20 procentach tych, które maja mniejszą wartość odżywczą. To tak zwane produkty rekreacyjne, które pomogą Ci zredukować chęci spożywania dużej ilości słodyczy, fast foodów i itp.
Zdrowe jedzenie, czyli jakie
Co wchodzi w skład zdrowego jedzenia? Jakie produkty zaliczają się do tych wartościowych 80%? Jest ich naprawdę wiele! Przede wszystkim są to nasiona strączkowe, pełnoziarniste produkty, bogate w błonnik oraz owoce i warzywa. Wybieraj je, pamiętając jednocześnie, czego należy unikać w codziennej diecie:
- wysoko przetworzonych produktów
- jasnych makaronów, białego ryżu, wypieków
- słodkich napojów w i słodzenia cukrem, a soki zamienić na koktajle
- alkoholu
- nadmiaru soli
5 propozycji na szybkie, zdrowe potrawy
Chcesz jeść zdrowo ale nie masz czasu na gotowanie? Zainspiruj sie doskonałymi, szybkimi i wysoce odżywczymi przepisami ze strony littlehungrylady.pl! To skarbnica wiedzy na temat zdrowego odżywiania oraz źródło doskonałych inspiracji kulinarnych. Poniżej zebraliśmy 5 smakowitych, szybkich do przygotowania dań, które pokochasz!
1. Ziemniaki z brokułami
Szybka sałatka, idealna na lunch lub kolację. Ugotuj sporą ilość ziemniaków, pokrój. Sparz naparze 1/2 brokuła, pokrój w kostkę 1 ogórek sałatkowy i czerwoną paprykę. Połącz wszystkie składniki, posyp je koperkiem i polej 2-3 łyżki oleju lnianego wymieszanego z sokiem z cytryny i zgniecionym ząbkiem czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
2. Bananowe placki z kurkumą i chilli
Wyjątkowy smak i niezwykle szybkie przygotowanie. Placki sa idealne na każdą porę dnia. Możesz zacząć nimi dzień, lub zjeść je na kolację.
- 150 ml mleka (napoju) roślinnego
- 50 g mąki jaglanej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta chilli
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
- 1 banan
Do rozgniecionych bananów dodaj mleko i olej, wymieszaj,. Dodaj mąkę z kurkumą i chilli. Następnie rozgrzej patelnię i smaż placki po kilka minut na każdej ze stron. Możesz serwować je z owocami, nasionami i innymi ulubionymi dodatkami.
3. Makaron warzywny
Klasyka zdrowego odżywiania! Makarony z warzyw wykonasz szybko, a ponadto nie wymagają one żadnych umiejętności kulinarnych. Jedyne czego potrzebujesz, to temperówka do warzyw, lub tradycyjny obierak do warzyw i owoców. Warzywne makarony są lekkie, pełne witamin, błonnika i składników mineralnych. Do wykonania makaronu idealnie nadaje się ogórek, cukinia, burak lub marchewka. Możesz je okrasić pokruszonym twarogiem lub wędzonym tofu, posypać prażonymi pestkami dyni lub słonecznika, albo dodać do makaronu kawałki kurczaka i mix sałat. Kombinacji nie ma końca a jedynie co Cię ogranicza to wyobraźnia!
4. Bezglutenowe racuchy z mąką bananową
Smaczne, pożywne i zdrowe! Przepis jest prosty i błyskawiczny w wykonaniu.
- 250 ml mleka lub napoju roślinnego bez cukru
- 100 g prażonych jabłek w drobnych kawałkach – można je kupić gotowe w sklepie
- 50 g mąki bananowej i tyle samo jaglanej
- 2 łyżki oleju do smażenia
Połącz prażone jabłka z mlekiem oraz olejem. Wymieszaj dokładnie, dodaj suche produkty, czyli mąkę bananową oraz jaglaną. Mieszaj wszystko an gładką masę, bez grudek. Formuj łyżką placuszki i smaż na suchej patelni i na średniej temperaturze.
5. Roślinne burrito
Pora na placek wypełniony pysznym farszem, który możesz również zjeść z ryżem.
- 400 g puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy (opcjonalnie)
- 1 duża, czerwona cebula
- 2 papryki
- 3-4 ząbki czosnku
- 200 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki oleju rzepakowego, rafinowanego – do smażenia
- pół łyżeczki ostrej papryki, czarny pieprz
- gotowe tortille,
- mix sałat, szatkowana kapusta
- roślinny majonez lub domowy sos czosnkowy z jogurtu
Na patelni zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj paprykę, fasolę i passatę. Duś wszystko pod przykryciem aż papryka zmięknie. Gdy farsz lekko ostygnie możecie zawijać burrito. Połóżcie też na placek dodatki, które będą dodatkową porcja witamin, czyli sałatę, kapustę, jogurt z czosnkiem lub roślinny majonez.
Życzymy smacznego!