Witamina B12 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety nasz organizm nie wytwarza jej sam i dlatego musimy mu jej dostarczać odpowiednio się odżywiając. W dalszej części tego artykułu dowiesz się na co konkretnie wpływa witamina B12 i skąd ją pozyskiwać.
Jak działa witamina B12?
Witamina B12 jest organicznym związkiem chemicznym zawierającym jon kobaltu. Uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek. Z tych powodów czasem bywa nazywana kobalaminą albo „czerwoną witaminą”. Generalnie, witamina B12 ma zbawienny wpływ na cały układ krwionośny i nerwowy. Do spółki z witaminami B6 i B9 odpowiada za regulację poziomu homocysteiny, co chroni nas przed miażdżycą. Jej zadaniem jest także współtworzenie otoczek nerwowych chroniących komórki nerwowe.
Co więcej, witamina B12 bierze udział w metamorfozie kwasu foliowego do jego biologicznie czynnej formy. Ma też swój udział w syntezie kwasów nukleinowych oraz białek w komórkach. Jej odpowiednia ilość chroni nasz mózg przed chorobami psychicznymi, takimi jak chociażby choroba Alzheimera.
Co gdy witaminy B12 jest za mało w organizmie?
Pierwszymi, najłatwiej rozpoznawalnymi symptomami niedoboru B12 jest zmęczenie, osłabienie organizmu i ogólna drażliwość. Kolejnymi sygnałami, które świadczą o tym, że mamy zbyt mało tej witaminy w organizmie są brak apetytu, zaburzenia trawienia, drętwienie kończyn, czy nadmierna podatność na infekcje. Problemy z pamięcią i bolesne miesiączki mogą również wskazywać na niedobór witaminy B12.
Pierwszą ofiarą niewłaściwego poziomu B12 jest zazwyczaj układ krwionośny, czego objawem jest niedokrwistość. Innym objawem jest za wysokie stężenie osocza we krwi, tzw. hiperhomocysteinemia. Jeśli nie zadbamy o uzupełnienie niedoboru w dłuższym okresie czasu, to odbije się to również na układzie pokarmowym. Mogą wystąpić problemy z absorbcją składników pokarmowych i niekorzystne zmiany w wyściółce żołądka o charakterze zwyrodnieniowym. Jak już było wspomniane, braki w witaminie B12 mogą prowadzić do poważnych zaburzeń psychicznych: depresji, urojeń podobnych do schizofrenii, czy nawet braku świadomości własnych czynów.
Skąd brać witaminę B12?
Często mówi się, że człowiek jest tym co je. Jest w tym sporo prawdy i dlatego powinniśmy dbać o zbilansowaną i zróżnicowaną dietę. Także w kontekście witaminy B12. Najlepszym źródłem tego składnika są posiłki oparte na mięsie i podrobach. Poza tym, B12 można czerpać z mleka, jogurtów, kefirów, kurzych jaj, owoców morza i ryb. Jak widać, trudności z pozyskaniem witaminy B12 z pożywienia mogą mieć wegetarianie i weganie. Tutaj z pomocą przychodzą pieczarki. Nie są jednak wystarczającym źródłem, ponieważ ilości B12 w tych grzybach są niewielkie.
Dla osób, które nie jedzą mięsa, rozwiązaniem problemu mogą być specjalne suplementy diety, które dostać można na przykład w Sklepie Życia.
Podsumowanie
Przy braku witaminy B12 jesteśmy narażeni na szereg schorzeń i zaburzeń funkcjonowania naszego organizmu. Jest to niezbędny składnik zachodzących w nim mechanizmów regulacyjnych. Bierze udział w fundamentalnych procesach, takich jak rozkładanie białek i produkcja czerwonych krwinek. Dlatego wiedza, skąd i jak pozyskiwać witaminę B12, jest bardzo ważna. Trzeba pamiętać, że jej głównym źródłem są produkty mięsne, a w przypadku osób bezmięsnych wesprzeć się suplementacją syntetyczną.