Choć lody kojarzą się zazwyczaj z ciepłą, letnią porą, to jest to taki deser, którym bez wątpienia można uraczyć się niezależnie od miesiąca aktualnie panującego w kalendarzu – zawsze będzie smakować pysznie, pozostawiając po sobie błogie uczucie. Istnieje wiele odmian lodów, różniących się między sobą składem oraz sposobem wyrobu. Który rodzaj jest Twoim ulubionym?
Lody mleczne i śmietankowe, czyli klasyka gatunku!
Lody mleczne to klasyczna kategoria lodów. Przez szerokie grono osób ich smak kojarzony jest z czasami dzieciństwa. Lody te wytwarzane są z mleka, cukru, jaj oraz wybranych dodatków smakowych – najczęściej jest to wanilia, choć również spotkać można tego typu deser z dodatkiem orzechów, przetworów owocowych, kawy czy czekolady. Proces wyrobu lodów mlecznych zaczyna się od dosypania odpowiedniej ilości cukru do mleka. Następnie zagotowuje się taką mieszankę i dopiero w czasie schładzania należy dodać np. wanilię lub kakao, aby stworzyć pożądany efekt smakowy.
Charakterystyka lodów śmietankowych jest zbliżona do ich mlecznych odpowiedników – proces wyrobu obu tych deserów jest bardzo podobny. Różnicę stanowi wyłącznie dodanie śmietanki zamiast mleka – powinna mieć ona zawartość do 33% i zostać zmieszana z powstałą masą podczas końcowej fazy zamrażania. To właśnie śmietanka odpowiada za kremowy smak lodów, które łagodnie rozpływają się na języku.
Lody owocowe – dla amatorów słodkich, świeżych smaków!
Bazą lodów owocowych jest wodny roztwór cukrowy, który zagotowuje się, a następnie zamraża. Na etapie zamrażania należy do powstałej mieszanki dodać kawałki owoców lub przetwory owocowe. Tak powstała masa zostaje poddana dalszego napowietrzaniu i zamrażaniu. Aby uzyskać właściwą strukturę lodów owocowych w procesie mrożenia często dodaje się również białka jaj, choć nie jest to regułą. Ten gatunek deseru dedykowany jest dla osób preferujących smaki orzeźwiające, różniące się od typowych mlecznych lub śmietankowych propozycji. Lody owocowe to “strzał w dziesiątkę” upalną, letnią porą, kiedy potrzebujemy odrobiny ochłody.
Lody cassate: smak dawnych lat!
Wymieniając rodzaje lodów, z pewnością nie można pominąć lodów cassate! Zapewne są obce najmłodszym pokoleniom – to smak deserów lodowych pochodzący z dawnych lat. Deser ten ma włoskie pochodzenie. Podawany jest w kształcie półkuli liczącej kilka warstw lodów o różnych smakach. W środku wypełnia się go rozmaitymi dodatkami (zazwyczaj jest to bita śmietana z bakaliami lub owocami).
Współcześnie spotkać można lody cassate nieco różniące się od ich pierwszych wersji, co do których z pewnością wiele osób wciąż czuje spory sentyment. Wyrabiając ten deser najlepszy efekt można uzyskać umieszczając na górnej warstwie półkuli lody mleczne lub śmietankowe (dobrze sprawdzają się tu te o smaku waniliowym) i następnie kolejne warstwy różnych lodów owocowych, czekoladowych lub kawowych oraz śmietany połączonej z bakaliami albo kawałkami owoców. Ciekawostką jest to, że tradycyjnie lody cassate powinno formować się ręcznie.