Nowoczesna gastronomia – jakie urządzenia chłodnicze są najpopularniejsze?

Nowoczesna gastronomia nie może dziś obyć się bez różnego rodzaju urządzeń chłodniczych i mroźniczych. Niezwykle szybko rozwijająca się branża gastronomii sprawia, że klienci oczekują dań wysokiej jakości. Aby ten warunek zrealizować trzeba zadbać nie tylko o wysoką jakość produktów z jakich korzysta się w kuchni, ale w równym stopniu, aby produkty te w trakcie procesu przygotowywania gotowych potraw nie traciły na swoich walorach smakowych i estetycznych.

Gastronomiczne urządzenia chłodnicze

Chłodnicze urządzenia gastronomiczne (zob. https://iguanasklep.pl/chlodnictwo/zamrazarki) znajdują się w każdej profesjonalnej gastronomii. Jednym z najpopularniejszych i cieszących się uznaniem są stoły mroźnicze. Służą one do bezpiecznego przechowywania żywności, również w strefie roboczej. Sprawdzą się w restauracjach, barach, cukierniach, kawiarniach, sklepach spożywczych czy firmach oferujących catering.

Tego rodzaju urządzenia wyposażone są w wymuszony obieg powietrza, automatyczne odparowywanie powstających skroplin oraz w filtr przeciwpyłkowy. Łatwo ustawiać w nich pożądaną temperaturę za pomocą elektronicznego sterownika z wyświetlaczem. Zresztą, wszystkimi funkcjami urządzenia steruje się intuicyjnie, nie wymaga ono specjalnego przeszkolenia.

Chłodnicze urządzenia do gastronomii

Podobnie działają stoły chłodnicze wykorzystywane np. do przygotowania pizzy. Umożliwiają przechowywanie wszystkich dodatków, ich ekspozycję a blat roboczy służy do bezpośredniego procesu przygotowania samej pizzy. Stoły chłodnicze wyposażone są w tyle funkcji, że można dopasować je do własnych potrzeb. Można przygotowywać dzięki nim nie tylko półprodukty ale i kompletne posiłki. Łatwy dostęp do produktów ułatwia pracę kucharzowi i przyspiesza cały proces. W stołach dla pizzerii znajdują się wkomponowane w blaty pojemniki, które przechowują schłodzone dodatki.

Stoły chłodnicze sałatkowe natomiast, popularne w gastronomii z fast foodem, umożliwiają chłodzenie składników sałatek w pojemnikach wbudowanych w blat stołu lub w część nadbudowaną nad blatem. Sałatki komponują klienci samodzielnie lub przygotowuje je kuchnia.

Witryny chłodnicze do gastronomii

Witryny chłodnicze to najpopularniejsze obok chłodziarek i zamrażarek  urządzenia gastronomiczne. Stoją nie tylko w obiektach gastronomicznych, ale w sklepach spożywczych, restauracjach, kawiarniach, w obiektach masowej gastronomii. Charakteryzują się estetyką i łatwym dostępem. Utrzymują produkty spożywcze w wymaganym temperaturą powietrza stanie. Ich zadaniem jest nie tylko przechowywanie, ale i ekspozycja potraw w taki sposób, by klienci nabrali na nie ochotę.

Informacja prawna