Jak myć lodówkę – porady na skuteczne czyszczenie

Lodówka jest miejscem, w którym przechowujemy w optymalnych warunkach wiele naszych produktów spożywczych i gotowych dań. Te warunki to nie tylko odpowiednio niska temperatura i dostosowana wilgotność, ale także higieniczna czystość, zapobiegająca przedostaniu się do żywności szkodliwych drobnoustrojów. Dowiedz się, czym czyścić lodówkę szybko i efektywnie oraz jak często należy myć poszczególne elementy.

Jak często powinniśmy czyścić lodówkę?

Pierwsze czyszczenie lodówki powinniśmy przeprowadzić zaraz po zamontowaniu jej w kuchni, jeszcze przed umieszczeniem wewnątrz jedzenia. Pozwoli to usunąć zanieczyszczenia powstałe w trakcie produkcji. Podczas użytkowania, dobrym pomysłem będzie gruntowne i dokładne mycie lodówki minimum raz w miesiącu.

Dość oczywista jest konieczność usuwania plam czy rozlanych produktów na bieżąco, zanim zaschną. Zapobiegnie to powstawaniu pleśni i nieprzyjemnego zapachu we wnętrzu chłodziarko-zamrażarki.

Jeśli robisz raz w tygodniu duże zakupy, możesz rozważyć podstawowe sprzątanie i mycie wnętrza swojego urządzenia bezpośrednio przed nimi, by przygotować przestrzeń w lodówce na włożenie nowych produktów. Wystarczy, że usuniesz niepotrzebne lub przeterminowane jedzenie, przetrzesz półki i dno szuflad ściereczką, a następnie osuszysz je np. ręcznikiem papierowym.

Lodówkę warto też umyć przy okazji jej rozmrażania – urządzenie jest wówczas opróżnione, a w jego wnętrzu prawdopodobnie i tak pojawią się plamy wody, które trzeba będzie wytrzeć. Takiej okazji nie będą mieli posiadacze urządzeń bezszronowych – rozmrażanie lodówki no Frost nie jest konieczne.

Jeśli mamy w swojej kuchni wolnostojącą chłodziarko-zamrażarkę, dobrą praktyką będzie odsunięcie jej od ściany co kilka miesięcy i posprzątanie kurzu i brudu, który gromadzi się w szczelinie pod urządzeniem oraz za nim.

Lodówki wolnostojące warto też raz na kilka tygodni przetrzeć z wierzchu – zbiera się tam sporo kurzu, a także lepkiego, kuchennego osadu, który ciężko będzie usunąć po dłuższym czasie.

Czym myć lodówkę?

Na rynku dostępnych jest wiele preparatów do czyszczenia wnętrz lodówek, które nie wchodzą w reakcje z żywnością, a więc są bezpieczne w użyciu. Do mycia chodziarki możemy także wykorzystać ciepłą wodę z dodatkiem płynu do naczyń. Dodatkowo przygotujmy gąbkę, którą będziemy myć wnętrze lodówki oraz ściereczkę lub ręcznik papierowy do wycierania na sucho.

Na samym początku wyjmij z chłodziarki wszystkie produkty, a także wysuń szuflady i półki, co ułatwi ich prawidłowe wyczyszczenie. Pozbądź się też wszystkich okruchów, resztek jedzenia z półek i pojemników, zmiatając je suchą ściereczką. Następnie wyczyść zaschnięte plamy gąbką zwilżoną w wodzie z płynem do naczyń bądź ściereczką z dedykowanym detergentem. Najbardziej oporne z nich zmiękczysz i łatwo usuniesz, układając na nich mokrą gąbkę i pozostawiając na kilka minut.

Po takim wstępnym czyszczeniu, możesz rozpocząć mycie lodówki przy użyciu wybranego detergentu, który poradzi sobie z pozostałymi zabrudzeniami i odświeży środek urządzenia. Preparat należy nanieść na wszystkie powierzchnie wewnątrz chodziarki, a także na półki, szuflady i pojemniki do przechowywania na drzwiach, zgodnie z instrukcją producenta, a następnie usunąć go zwilżoną gąbką i wytrzeć do sucha elementy lodówki.

Domowe sposoby na czystą lodówkę

Czym umyć lodówkę, jeśli nie chcesz używać detergentów? Z pomocą przyjdą Ci naturalne środki, których, możesz z powodzeniem użyć do czyszczenia swojego urządzenia:

  • łyżka boraksu lub sody zmieszana z 1 litrem wody oraz ¼ szklanki octu stworzą uniwersalny i skuteczny płyn czyszczący. Przelej go do butelki z atomizerem bądź mocz w roztworze gąbkę, którą czyścisz swoją lodówkę;
  • szklanka wody z odrobiną soku z cytryny nabłyszczy szklane półki lodówki, a dodatkowo pozostawi w jej wnętrzu piękny zapach;
  • papka z sody i niewielkiej ilości octu, naniesiona na uporczywe zabrudzenia i pozostawiona na kilka minut, skutecznie zmiękczy i rozpuści plamy, ułatwiając usunięcie ich ściereczką.

Doskonałe rezultaty przynosi także mycie lodówki octem. Nierozcieńczony ocet szybko i skutecznie usunie pleśń z uszczelek i odpływów wody, a roztwór powstały z połączenia wody i octu sprawi, że szklane półki lodówki będą lśniąco czyste.

Mycie lodówki – o czym warto pamiętać

Myjąc wnętrze lodówki, łatwo zapomnieć o uszczelkach przy jej drzwiach. To poważny błąd – właśnie na nich gromadzi się najwięcej zabrudzeń: pleśni, resztek jedzenia i zaschniętych plam. Ich czyszczenie może być dość pracochłonne, szczególnie dla posiadaczy dwudrzwiowej chłodziarko-zamrażarki, czyli tzw. lodówki side-by-side, jednak niweluje ryzyko powstania nieprzyjemnego zapachu wewnątrz urządzenia.

Poza wnętrzem lodówki, warto zadbać również o czystość jej frontu. Jak umyć lodówkę z różnymi rodzajami frontów? Urządzenia z frontem fabrycznym, wykonanym ze stali nierdzewnej, najlepiej czyścić specjalnymi, przeznaczonymi do tego preparatami. Jeśli akurat nie mamy ich pod ręką, możemy użyć np. płynu do mycia szyb. Taki płyn sprawdzi się też przy myciu frontów wykonanych ze szkła. Meblowy front lodówki do zabudowy powinniśmy czyścić tym samym środkiem, którego używamy do mycia pozostałych szafek kuchennych, rekomendowanym przez ich producenta.

Podobne posty

Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]