Jajko na twardo – wartości odżywcze i kalorie

jajko na twardo - kaloryczność

Ile kalorii ma jajko na twardo? – to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, które podjęły się stosowania diety i próbują zrzucić zbędne kilogramy. Okazuje się, że jajka są nieodłącznym elementem diety sportowców, gdyż dostarczają im odpowiednie ilości białka, a także innych substancji odżywczych. Niemniej jednak, wszystko zależy od tego, w jaki sposób jajko przyrządzimy. Można je przecież usmażyć, podać na miękko lub na twardo. Z reguły najsmaczniejsze są te ugotowane na twardo, które dodajemy do kanapek, sałatek, a także stanowią uzupełnienie np. śniadań. Wiele osób traktuje jajko na twardo również jako proteinową przekąskę. Jednak ile kalorii ma jajko na twardo?

Ile kalorii ma jajko na twardo?

Nieustannie toczą się zacięte dyskusje odnośnie tego, czy spożywanie jajek ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, czy jednak jest ono szkodliwe. Ciągle dyskusji jest poddawana kaloryczność tego produktu, a także to ile ma w sobie odpowiednich wartości odżywczych. Jak wiadomo w wielu dietach możemy spotkać się z zaleceniami spożywania jajek, a inne wręcz to wykluczają. Ile więc kalorii ma jajko na twardo? Zacznijmy od tego, że każde jajko różni się przede wszystkim wielkością i wagą. Przyjmijmy więc, że średnio waży ono około 50-60 gramów. Jeśli poddamy je gotowaniu, jego skład będzie wyglądał następująco:

  • 76% składu ugotowanego na twardo jajka to woda
  • 13% składu ugotowanego na twardo jajka to biało
  • 11% składu ugotowanego na twardo jajka to tłuszcze
  • około 1% składu jajka ugotowanego na twardo to węglowodany

Nie można także pominąć tego, że z takim składem, ugotowane jajka są idealnym źródłem energii. Pamiętajmy, że aż 64% energii pochodzi właśnie z tłuszczów. Reszta około 34% czerpiemy z białek, a zaledwie 3% energii z węglowodanów. Okazuje się więc, ze ugotowane jajko na twardo jest idealną przekąską dla tych, którzy chcą w swojej diecie wyrównać lub uzupełnić niedobory białka. Co więcej, zawiera ono duże ilości wapnia i jednonasyconych kwasów tłuszczowych. Przejdźmy teraz do kaloryczności. Ile kalorii ma jajko na twardo? Otóż w jajku 60 gramowym możemy znaleźć 93 kalorie. Dla porównania, w przypadku jajka ugotowanego na miękko, kaloryczność spada do 88,2 kalorii. Samo białko jajka, które jest surowe zawiera jedynie 48 kalorii, nie mniej jednak, kaloryczność wzrasta wraz z poddaniem jajka obróbce termicznej. Jeśli spożyjemy porcję 100 gram jajka ugotowanego na twardo, możemy dostarczyć naszemu organizmowi od 150 do 155 kalorii. Na 100 gram zwykle składają się dwa jajka ugotowane na twardo. W przypadku smażenia i przyrządzenia np. jajecznicy kaloryczność dodatkowo wzrasta do 170 kalorii. Podobnie zmienia się zawartość tłuszczów w jajku. Oczywiście, wiele zależy również od tłuszczu jaki użyjemy w przypadku smażenia jajka, a także dodatków jak np. bekon, który drastycznie zwiększy jego kaloryczność.

jajko ugotowane na twardo

Ile kalorii ma jajko na twardo i kiedy je spalimy?

Wiemy już, że jajko ugotowane na twardo ma około 80-90 kalorii w zależności od wielkości jajka. Pojawia się więc pytanie, czy taka liczba kalorii to dużo czy jednak mało. Musimy wiedzieć, że organizm dorosłego człowieka potrzebuje około 2 tysiące kalorii dziennie. Analogicznie, jeśli będziemy spożywać ich mniejszą liczbę- stracimy na wadze, jeśli zaś większą- przybędzie nam kilka dodatkowych kilogramów. Niemniej jednak można śmiało powiedzieć, że liczba kalorii, która posiada jajko ugotowane na twardo jest naprawdę niewielka. Dla porównania taką samą liczbę kalorii może nam dostarczyć zjedzenie 9 dojrzałych pomidorów lub 5 truskawek. Jest to więc idealna, niskokaloryczna przekąska, która uzupełni białko w naszym organizmie. Skoro wiemy już ile kalorii ma jajko ugotowane na twardo, dobrze również wiedzieć ile wysiłku musimy włożyć w to, by te kalorie spalić. Okazuje się, że wystarczy:

  • biegać dynamicznie przez 9minut
  • można popływać przez 13 minut
  • wybrać się na 20 minutową, rowerową przejażdżkę
  • wybrać się na 40 minutowy spacer

Jajko samo w sobie nie jest produktem kalorycznym, a co więcej można go szybko spalić wykonując szereg codziennych czynności. Niemniej jednak, dostarczy nam ono także innych wartości odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

 

Więcej ciekawych artykułów znajdziesz w serwisie:

Malani.pl - Artykuły na każdy temat

Podobne posty

Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]