Gotowanie ziemniaków – jak, ile czasu, ile soli?

mycie ziemniaków przed gotowaniem

Gotowanie ziemniaków wydaje się być czynnością dość banalną. Mimo tego każdemu co jakiś czas zdarzy się je przesolić, rozgotować lub wprost przeciwnie – odcedzić zbyt twarde. Jak gotować ziemniaki na obiad, a jak do sałatki warzywnej? Kiedy i ile posolić? Co zrobić, żeby ich konsystencja była dokładnie taka, jakiej potrzebujemy?

Jak kupować ziemniaki do gotowania?

Efekt gotowania ziemniaków nie zależy wyłącznie od czasu i techniki samego procesu. Duże znaczenie ma również prawidłowy wybór odmiany ziemniaków, dopasowanej do przeznaczenia. Niektóre odmiany są przecież bardziej mączyste, inne z kolei maja zwartą konsystencję i wydają się nigdy nie rozgotowywać. Jak wybrać odpowiednie? Warto zapoznać się z oznaczeniem typów kulinarnych ziemniaka:

  • Typ A – ziemniaki sałatkowe, o zwartym miąższu, które po ugotowaniu łatwo jest pokroić w równą kostkę;
  • Typ B – ziemniaki ogólnoużytkowe, dość zwarte, jednak łatwo ulegające rozgniataniu, wybierane zazwyczaj jako dodatek do tradycyjnego drugiego dania, ale również do zapiekanek i smażenia
  • Typ C – ziemniaki mączyste, o miąższu rozpadającym się po ugotowaniu, lekko suchym. Idealne do purée, zup kremów, klusek ziemniaczanych.

zakup ziemniaków w sklepie

 

Ile gotować ziemniaki, żeby były idealne?

To, ile gotują się ziemniaki, aby nie były rozgotowane ani zbyt twarde, zależy od kilku czynników, takich jak odmiana, rodzaju bulw i ich wielkości, ale również rozmiar garnka, rodzaj kuchenki, to, czy gotujemy z przykrywką czy bez… Ziemniaki późne gotuje się dłużej niż młode ziemniaki letnie. Czas gotowania ziemniaków zależy w dużej mierze od wielkości ziemniaka, jeśli są duże a chcemy gotować je w całości, czas gotowania będzię większy. Ziemniaki możemy pokroić na mniejsze kawałki, w tym przypadku proces gotowania skróci się. Zwykle jest to około 20-25 minut, jednak dokładny czas gotowania należy dopasować do własnych warunków. Jak to zrobić? Najprostszym sposobem jest po prostu nakłucie ziemniaka widelcem. Jeśli widelec łatwo się wbija, ziemniaki są gotowe i można je odlewać, nie zapominając o późniejszym odparowaniu.

Jak ugotować ziemniaki w zależności od dania?

Ziemniaki można gotować na kilka różnych sposobów. To, jak gotować ziemniaki, zależy w głównej mierze od kulinarnego efektu, jaki chcemy uzyskać:

  • kartfole jako dodatek do drugiego dania gotujemy zwykle obrane, przekrojone na połówki lub ćwiartki, w osolonej wodzie;
  • ziemniaki w mundurkach (np. na sałatkę) gotować można bez obierania i bez solenia wody, w całości;
  • młode ziemniaki gotuje się w całości, po oskrobaniu cienkiej skórki za pomocą specjalnej obieraczki;
  • ziemniaki do zapiekanek można kroić pokrojone w plastry, odpowiednio skracając czas gotowania.

Ziemniaki najlepiej jest gotować w niezbyt dużym garnku, w całości przykryte wodą, pod przykryciem.

 

ilość gotowanych ziemniaków w garnku ma znaczenie

Ziemniaki gotowane – wartości, składniki odżywcze

Kartofle wbrew pozorom nie zawierają dużo kalorii, są produktem niskokalorycznym. Na ilość składników odżywczych i kaloryczność ziemniaków wpływ ma spobó jak gotujemy ziemniaki i z czym je spożywamy.

Jednym ze zdrowszych sposobów jest gotowanie na parze. Dzięki temu tak ugotowane ziemniaki nie tracą swoich wartości i składników odżywczych.

Ponadto, gotowane ziemniaki mają około 70kcal (w 100g ziemniaków), tak więc w połączeniu z małą ilością warzyw ugotowanych na parze, to idealna kompozycja dla tych, którzy dbają o linię 🙂

Ile soli do ziemniaków i kiedy najlepiej je posolić?

Ilość soli dodawana do ziemniaków jest kwestią osobistych preferencji. Osoby na diecie niskosodowej nie solą ich wcale, jednak w większości przypadków przyjmuje się, że wodę na kartfole należy posolić. Ile soli do ziemniaków? Nie więcej niż 1 płaską łyżkę soli na 3 litry wody (ok. 2-3 łyżeczki soli). Solić ziemniaczki należy wg uznania, według własnego doświadczenia.

Ziemniaki zalewamy gorącą wodą i solimy, kiedy woda zacznie wrzeć. Po osiągnięciu przez nie odpowiedniego poziomu miękkości, bulwy odcedzamy z wody, a następnie odparowujemy, stawiając jeszcze na chwilę na palniku, bez pokrywki.

Najczęściej zadawane pytania:

Jak powinno się gotować ziemniaki?

W pierwszym kroku ziemniaki obieramy obieraczką. Jeśli mamy mniejsze ziemniaki to wrzucamy je do pustego garnka, jeśli są zbyt duże, kroimy je na mniejsze kawałki, np na pół lub na ćwiartki. Zalewamy je zimną wodą tak by woda przykryła wszystkie ziemniaki. Stawiamy garnek na palnik kuchenki i gotujemy przez około 20-25 min – wg uznania, aż do miękkości warzywa.

Ile gotować ziemniaki w zimnej wodzie?

To, jak długo gotować ziemniaki, zależy od rodzaju ziemniaka i jego wielkości. Przyjmuje się, że ugotowanie ziemniaków do miękkości następuje w przeciągu 20-25 min.

Jak ugotować ziemniaki żeby były smaczne?

Małe ziemniaki możemy gotować w mundurkach, idealnie pasują do wielu dań mięsnych z dodatkiem odrbiny pachnącego masła i procją ugotowanych na parze warzyw.

Kiedy solić wodę na ziemniaki?

Aby nie zapomnieć o poseleniu wody, należy przygotować sobie sól tuż obok kuchenki- jszcze przed gotowaniem. Solić ziemniaki należy od razu, gdy woda w garnku zaczyna wrzeć.

Polecamy także artykuł: https://aroa.pl/gotowanie-ziemniakow/ w zaprzyjaźnionym portalu z artykułami https://aroa.pl/

Informacja prawna