Kawa i słodkie co nieco to znane nie od dziś połączenie, które sprawdza się dobrze w każdej sytuacji – zarówno podczas spotkania ze znajomym w kawiarni, jak i gdy przyjmujesz gości w domu. Co ważne, kawa, którą serwujesz samodzielnie, wcale nie musi być gorsza od tej zamówionej na mieście. Dowiedz się, jak najprościej przygotować pyszny, pobudzający napar i połączyć go z domowymi wypiekami.
Z tekstu dowiesz się:
- jaki ekspres do kawy wybrać, aby szybko i łatwo przygotować napój jak z kawiarni,
- jakie szybkie ciasto do kawy sprawdzi się najlepiej,
- jak przygotować ciasto z kawą, czyli tiramisu.
Czy wiesz, że sztuka łączenia kawy z różnymi, najczęściej słodkimi, posiłkami ma nawet swoją nazwę? Coffee pairing, bo o nim mowa, polega na umiejętnym dobraniu produktów tak, aby wydobyć najlepsze walory smakowe zarówno kawy, jak i deseru. W warunkach domowych w zupełności wystarczy, że zaufasz intuicji i przygotujesz zestaw zgodnie ze swoim gustem. Ważne, aby zadbać o dobrą jakość składników i ułatwić sobie przygotowania za pomocą praktycznych urządzeń kuchennych.
Ekspres do kawy – przygotuj domowy napój jak z kawiarni
Kochasz spotykać się ze znajomymi w kawiarniach? Lubisz czasem w porannym pośpiechu wpaść do ulubionej knajpki i chwycić kubek na wynos? Jeśli na któreś z tych pytań odpowiedziałeś twierdząco, a mimo to w domu nadal parzysz tylko niezbyt apetyczną zalewajkę, czas to zmienić! Spraw sobie ekspres do kawy, dzięki któremu będziesz mógł cieszyć się smakiem ulubionego napoju zawsze, kiedy tylko zechcesz. Dodatkowo oszczędzisz pieniądze, które wydałbyś, pijąc kawę na mieście.
Postaw na dobrej jakości urządzenie, które posiada praktyczne funkcje, a jednocześnie jest proste w obsłudze. Zwróć uwagę na ekspres Zelmer Maestro Barista ZCM8121, w którym nastawianie kawy jest banalnie proste dzięki czytelnemu i intuicyjnemu panelowi dotykowemu. Wystarczy jedno dotknięcie, aby cieszyć się wyśmienitą kawą w domowym zaciszu.
Jakie kawy przygotujesz za jego pomocą? Możesz rozkoszować się espresso w wersji klasycznej oraz lungo. A jeśli jesteś koneserem mlecznych napojów – także cappuccino albo latte macchiato (dzięki dodatkowej dyszy do spieniania mleka). Co ciekawe, każdą kawę, jaką przygotujesz z użyciem Zelmer Maestro Barista ZCM8121, możesz spersonalizować. Wśród podstawowych ustawień znajdziesz następujące możliwości:
- regulowanie mocy kawy – dzięki tej funkcji zrobisz np. bardziej pobudzającą kawę rano, a słabszą po południu,
- zmiana pojemności kawy – dzięki niej zrobisz wspomniane klasyczne espresso, bądź nieco mniej intensywne, choć mocniejsze w działaniu lungo,
- zmiana temperatury parzenia kawy – dzięki czemu dopasujesz stopień parzenia np. do rodzaju ziaren,
- ulubione ustawienia – dzięki którym możesz zapisać wybrane przez siebie parametry w pamięci urządzenia.
Szybkie i tanie ciasto do kawy – postaw na klasykę
Dobra kawa, którą przygotujesz za pomocą ekspresu, potrzebuje równie wyjątkowego towarzysza. Jeśli chodzi o konkretny rodzaj ciasta, które będzie najlepiej pasować, nie ma tu jednej reguły. W końcu to Ty wiesz najlepiej, co lubisz i jaki domowy wypiek zawsze wychodzi Ci doskonale.
Jeśli jednak nie masz pomysłu, postaw na klasykę. Ona nigdy nie zawodzi! Kawa smakuje wyśmienicie na przykład w towarzystwie bezy czy brownie oraz wszelkich ciast z czekoladą. Dobrze sprawdzi się też szarlotka, do której możesz dodać gałkę lodów, która będzie wspaniale kontrastować z ciepłą kawą. Jeśli dbasz o linię, poszukaj też przepisów na fit odpowiedniki znanych ciast do kawy – w internecie znajdziesz mnóstwo ciekawych instrukcji przygotowania np. brownie z awokado, żytnich muffiny czekoladowych czy sernika z nerkowców.
Aby ułatwić sobie przyrządzanie domowych wypieków, wyposaż swoją kuchnię w mikser planetarny ZKR1300B marki Zelmer. To urządzenie, które swoją nazwę zawdzięcza temu, że jego mieszadła poruszają się w podobny sposób co Ziemia wokół Słońca. Obracają się one wokół własnej osi tak, jak w zwykłym mikserze, a równocześnie zataczają okrąg w przeciwnym kierunku. Mieszadła miksera planetarnego wielokrotnie zbliżają się do krawędzi misy, dzięki czemu wszystkie składniki masy na ciasto są idealnie i równomiernie połączone. Gdy zaczniesz używać tego miksera, już nie wrócisz do swojego starego sprzętu!
Ciasto kawowe, czyli 2 w 1
Ciasto i kawa to połączenie idealne, więc dlaczego nie spróbować zrobić ciasta… z kawą w środku? Być może domyślasz się, że chodzi o tiramisu, czyli włoski specjał, który wbrew pozorom wcale nie jest trudny do przygotowania. Wystarczy mikser planetarny ZKR1300B i kilka prostych kroków:
1. Przygotuj espresso w ekspresie do kawy. Przelej je do szerokiej szklanki lub miseczki i odstaw do wystudzenia.
2. Do kawy dolej likier amaretto i wymieszaj całość.
3. Weź 3 jajka i sparz je wrzątkiem. Żółtka oddziel od białek.
4. Żółtka przełóż do misy miksera i utrzyj je z cukrem na jasną, puszystą masę.
5. Zmniejsz obroty miksera na średnie i dołóż stopniowo 500 g serka mascarpone.
6. Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
7. Pianę z białek wymieszaj delikatnie szpatułką z masą mascarpone.
8. Podłużne biszkopty zanurz na krótko w kawie i ułóż w prostokątnej formie.
9. Na warstwę biszkoptów wyłóż połowę masy. Wyrównaj i ułóż kolejną warstwę biszkoptów zamoczonych w kawie, przykryj je resztą masy.
10. Włóż ciasto na 5-6 godzin do lodówki. Przed podaniem możesz oprószyć je kakao.
Wyśmienite ciasto i pyszna kawa, którą przygotujesz za pomocą jednego kliknięcia? To połączenie może na stałe zagościć w Twoim domu! Postaw na nowoczesne urządzenia kuchenne, które ułatwią Ci codzienne czynności. Zarówno mikser planetarny ZKR1300B, jak i opisany wcześniej ekspres do kawy Maestro Barista ZCM8121, znajdziesz w ofercie marki Zelmer.