Konopie siewne to rośliny, które w ostatnim czasie znacząco zyskały na popularności. Dużym zainteresowaniem cieszą się zarówno ekstrakty z konopi o działaniu prozdrowotnym, jak i kosmetyki zawierające w swoim składzie dodatek wspomnianych olejków. Co ciekawe, silne działanie prozdrowotne wykazują – poza wspomnianymi ekstraktami – również nasiona konopi siewnej.
Nasiona konopi siewnej – rodzaje
Nasiona konopi siewnej bywają również określane mianem siemienia konopnego. To niewielkich rozmiarów ziarenka o barwie brązowo – szarej, które z powodzeniem znajdziemy między innym na półkach sklepów specjalizujących się w sprzedaży zdrowej żywności. Na polskim rynku funkcjonują trzy formy siemienia konopnego. Mowa o postaci mielonej, łuskanej (https://biowski.pl/pl/p/Nasiona-konopi-siewnej%2C-luskane-1kg-MIGOgroup/824) i niełuskanej (https://biowski.pl/pl/p/Nasiona-konopi-nieluskane%2C-siemie-konopne-1kg-MIGOgroup/1596). Czym – poza obecnością łuski – różnią się od siebie wymienione rodzaje nasion konopi siewnej?
Nasiona konopi siewnej w postaci niełuskanej zawierają większą ilość błonnika pokarmowego i węglowodanów w porównaniu do łuskanych. Z kolei forma łuskana wyróżnia się na tle niełuskanej dużą zawartością białka i tłuszczów.
Co zawiera siemię konopne?
Siemię konopne zaliczane jest do tzw. super-żywności (ang. superfoods), gdyż stanowi prawdziwą kopalnię cennych składników odżywczych, które z kolei są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. W ich składzie znajdziemy spore ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych (zawierają idealną proporcję kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3), białka (nasiona konopi mają najlepiej przyswajalne, hipoalergiczne białko), błonnika pokarmowego (w ziarnach niełuskanych znajdziemy aż 28 g błonnika w 100 g), a także witamin (m.in. A, D, E i K) i minerałów (m.in. wapń, magnez, potas, fosfor, żelazo i cynk).
Jak wykorzystać siemię konopne?
Z uwagi na liczne właściwości prozdrowotne, ziarna konopi siewnej stanowią wspaniałe dopełnienie zdrowej diety. Z powodzeniem mogą one być dodawane do wielu, różnego typu potraw takich jak sałatki, zupy, gulasze, kanapki, zapiekanki, museli, płatki śniadaniowe, a także do napojów (soków, smoothie etc.).