Wiele osób ma w kuchni niewielkie urządzenia, które pozwalają na zrobienie aromatycznej kawy o głębokim smaku. Mowa jest tutaj o kawiarce włoskiej, która cieszy się sporą popularnością. Nawet jeśli ktoś nie pije codziennie kawy, to warto zaopatrzyć się w tego typu sprzęt, aby chociaż okazjonalnie móc raczyć się pysznym napojem.
Jest to świetna alternatywa dla drogiego i dużego ekspresu do kawy. Nie będzie on potrzebny do tego, aby przekonać się, jak smakuje włoskie espresso. Wystarczy wyposażyć się w kawiarkę, która może być w wersji tradycyjnej lub nowoczesnej, czyli elektrycznej.
Co będzie lepsze: kawiarka elektryczna czy zwykła?
Kawiarki są obecne na rynku od wielu lat, ale obecnie można też kupić modele unowocześnione, czyli w wersji elektrycznej. Oczywiście oba rodzaje urządzeń mają mnóstwo zalet i pozwalają na przygotowanie pysznej kawy. Kawiarki są cenione za to, że przygotowany w nich napój zachwyca wysokimi walorami smakowo-zapachowymi. Klasyczna kawiarka jest aluminiowa i używana na kuchence gazowej. Charakterystyczne są kanciaste kształty. Obecnie można nawet kupić kawiarki na płytę indukcyjną, wykonane ze stali nierdzewnej. Mają one gładkie i obłe kształty. W przypadku urządzeń używanych na kuchence trzeba pilnować, aby ściągnąć dzbanek w odpowiednim momencie. Wymaga to kontrolowania procesu parzenia. Z kolei kawiarka elektryczna zapewnia wygodę użytkowania. Znajduje się na specjalnej podstawie grzewczej. Wystarczy nacisnąć przycisk, aby wszystko odbyło się automatycznie. Po zakończeniu parzenia urządzenie wyłączy się samoczynnie. Jeśli ktoś nie ma kuchenki lub nie chcę tracić czasu na nadzorowanie pracy urządzenia, to warto wybrać model elektryczny.
Jaki model kawiarki elektrycznej w pracy?
Kawiarka elektryczna jest dostępna w wielu wariantach do wyboru. Poszczególne modele różnią się między innymi pojemnością zbiornika na wodę. Każde 50 ml pozwala na zrobienie jednej filiżanki napoju. W sprzedaży znajdują się nawet kawiarki umożliwiające przygotowanie na raz sześciu filiżanek pysznego espresso. Kolejną kwestią będzie moc urządzenia. Decyduje o szybkości parzenia kawy. Optymalna będzie moc od 400 do 500 W. Materiał wykonania także ma znaczenie, bo wpływa na design, wytrzymałość, szybkość parzenia. Godne polecenia są modele aluminiowe, czyli lekkie i szybko się nagrzewające. Kawiarki mogą mieć funkcję spieniania mleka, co pozwala zrobić wyśmienitą kawę cappuccino i caffe latte. Sklep z kawiarkami Scapol ma bogaty i zróżnicowany asortyment. Można też zaopatrzyć się od razu w szereg dodatkowych akcesoriów, które przydadzą się każdemu smakoszowi kawy.