Jesteśmy coraz bardziej świadomi tego, jak poprzez swoje nawyki żywieniowe możemy pomóc lub zaszkodzić swojemu zdrowiu. Przyglądamy się etykietom produktów spożywczych, bacznie analizując skład. Szukamy też sposobów na to, by zwiększyć podaż zdrowych składników. Jednym z produktów, który zdaje się w tym pomóc, jest sok. Czy warto go kupować?
Owoce pokazane na opakowaniu soków wyglądają apetycznie i sprawiają, że mamy ochotę od razu ich spróbować, ale czy soki są zdrowe? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Przeglądając sklepowe półki, znajdziemy zarówno takie, z których dobrze byłoby zrezygnować, jak i takie, które warto byłoby włączyć w codzienną dietę. Przyjrzyjmy się więc im trochę bliżej.
Sok sokowi nierówny
Zacznijmy od kategorii tych napojów, z których od razu najlepiej zrezygnować. Jeżeli weźmiemy do ręki kartonik i zobaczymy długi skład, od razu powinniśmy wzmóc czujność. Owoce i warzywa same w sobie są smaczne i zdrowe, więc nie potrzebują żadnych dodatków i barwników. Kolejna rzecz – cukier. Dzisiejsze społeczeństwo je go zdecydowanie za dużo. Niestety w sokach kartonikowych też go nie brakuje i zamiast uzupełniać poziom witamin, niepotrzebnie jemy sprzyjający otyłości i cukrzycy cukier. Średnio zdrowe są soki, które powstają na bazie koncentratów. Nawet jeśli zawierają witaminy, to nie ma ich szczególnie dużo i z pewnością czysta woda byłaby zdrowsza. A co w takim razie kupować? Soki tłoczone na zimno!
Czym charakteryzują się soki tłoczone
Sok tłoczony możemy poznać po tym, że jest mętny i stosunkowo gęsty. Jest to zupełnie naturalne, bo w soku znajduje się miąższ z owoców i warzyw. Soki tłoczone nie powstają z koncentratów. Nie znajdziemy w nich także konserwantów ani cukru – jest tylko to, co dała Matka Natura. Takie soki pozyskuje się z dojrzałych, selekcjonowanych warzyw i owoców. Sam proces tłoczenia jest staranny, aby sok zawierał maksymalną dawkę składników odżywczych. Produktów nie obiera się ze skórki, która zawiera nie tylko witaminy, ale też cenny dla układu pokarmowego błonnik. Ponadto takie soki pasteryzuje się w niskiej temperaturze, co również ma ogromne znaczenie dla poziomu witamin, które wysokie temperatury niszczą. Jeśli więc postawimy na soki tłoczone na zimno, mamy gwarancję, że rzeczywiście będą wspierać nasze zdrowie.
Co dają nam soki tłoczone na zimno?
Wiemy już, które soki powinny do naszego koszyka w sklepie trafić. Zastanówmy się jeszcze, co takiego nam dają. Przede wszystkim w prosty sposób pozwalają nam uzupełnić niedobory witamin i minerałów. Nawet jeśli nie przepadamy za niektórymi owocami lub warzywami, to w soku ich nie odczujemy. Dotyczy to również dzieci. Sok tłoczony z powodzeniem zastąpi porcję świeżych warzyw i owoców. Poprzez picie soków tłoczonych wzmacniamy odporność, pracę układu krążenia, pokarmowego. Nie tylko staną się alternatywą dla suplementów diety, ale też będą lepiej przyswajalne. Naukowcy udowodnili, że witaminy w formie płynnej lepiej wchłaniają się w organizmie, a tym samym korzyści czerpiemy więcej.
Więcej informacji znajdziecie na stronie: naszatlocznia.pl