Co warto wiedzieć o olejku kamforowym?

olejek kamforowy

Olejek kamforowy znany jest większości z nas, chociaż nie każdy wie jakie dokładnie właściwości posiada ten produkt. Okazuje się zaś, że znalazł on zastosowanie zarówno w medycynie ludowej jak i w kosmetyce. W tym artykule przedstawione zostaną najbardziej charakterystyczne właściwości specyfiku jakim jest olejek z kamfory.

Olejek kamforowy – podstawowe informacje

Olejki kamforowe wytwarzane są z korzeni drzew kamforowych. Zasięg występowania tych drzew jest dość ograniczony. Naturalnie rosną one w krajach południowej Azji, w Australii, a także w pewnych rejonach Ameryki Północnej. W składzie olejku kamforowego znajdziemy przede wszystkim kamforę, ale również borneol, safrol oraz kamfen. Wszystkie wymienione składniki sprawiają, że olejek kamforowy wykazuje wiele dobroczynnych właściwości. Olejek ten jest dostępny zarówno w aptekach, ale znajdziemy go także w wielu drogeriach, zarówno tych internetowych jak i stacjonarnych.

Jakie właściwości posiada olejek kamforowy?

Jak już wspomniano powyżej, olejki kamforowe nadają się tak naprawdę do wszechstronnego wykorzystania. Przede wszystkim na uwagę zasługują następujące właściwości olejków:

  • przeciwzapalne
  • znieczulające
  • przeciwłupieżowe
  • dezynfekujące
  • regulujące wydzielanie sebum
  • regulujące nadmierną potliwość

Ze względu na wyżej wymienione właściwości, olejek kamforowy jest polecany osobom borykającym się z trądzikiem, zarówno tym pospolitym jak i różowatym. Olejek ten jest w stanie zredukować widoczność wyprysków, a także uporczywych przebarwień. Pokona także problem nadmiernego błyszczenia się skóry spowodowanego łojotokiem. Nie sposób nie zauważyć, że olejek ten wspomoże także walkę z nadmierną potliwością skóry. Wreszcie, właściwości przeciwłupieżowe sprawią, że olejek ten stanie się sprzymierzeńcem wszystkich osób borykających się z różnymi rodzajami łupieżu.

Olejek kamforowy – jak należy go stosować?

Nie sposób nie zauważyć, że olejek z kamfory, aby był skuteczny, musi być stosowany we właściwy sposób. W przeciwnym bowiem razie mowy o względnie trwałych oraz przede wszystkim satysfakcjonujących nas efektach być niestety nie może. Trzeba pamiętać o tym, że olejek kosmetyczny nada się do zastosowania zewnętrznego. Należy nakładać go na skórę w postaci rozcieńczonej lub też nierozcieńczonej. Jeżeli decydujemy się na zaaplikowanie na skórę olejku w postaci nierozcieńczonej, najlepszym wyborem będzie punktowe zastosowanie olejku kamforowego. Jeśli jednak chcemy zastosować olejek z kamfory w postaci rozcieńczonej, wystarczy dodać kilka jego kropel do innych kosmetyków. Olejek znalazł naprawdę wiele zastosowań. Przede wszystkim możemy punktowo aplikować go na wypryski skórne. Doskonałym rozwiązaniem będzie również aplikacja olejku na skórę głowy. Dobrze byłoby podczas tej czynności wykonać delikatny masaż skóry głowy. Dzięki temu znacząco pobudzimy mikrokrążenie, co może sprawić, że włosy będą szybciej rosły. Wspaniałym pomysłem będzie również dodanie kilku kropel olejku kamforowego do kąpieli. W ten oto sposób przygotujemy relaksującą i odprężającą kąpiel po całym dniu. Pozytywnie wpłynie ona nie tylko na nasz umysł, ale również na ciało, zwłaszcza jeżeli borykamy się z różnego rodzaju dermatozami, zwłaszcza tymi o charakterze przewlekłym. Olejek z kamfory posiada dość wyrazisty zapach, dlatego jest polecany również do aromaterapii, która pomoże ukoić skołatane nerwy oraz wyciszyć umysł.

Co jeszcze warto wiedzieć o olejku kamforowym?

Jak wynika z powyższych rozważań, olejek kamforowy nadaje się do naprawdę wszechstronnego wykorzystania. Z tego też względu polecany jest osobom borykającym się z różnego rodzaju problemami skórnymi oraz z defektami kosmetycznymi. Olejek kamforowy jest bardzo tani, dlatego większość ludzi spokojnie może pozwolić sobie na jego zakup, nie nadwerężając przy tym zbytnio swoich możliwości finansowych. Jeżeli chcemy mieć pewność, że olejek jest produktem wysokiej jakości, najlepszym wyborem będzie zakup olejku w aptece. Kluczem do sukcesu jest regularne stosowanie olejku. Trzeba uzbroić się w cierpliwość, gdyż efekty nie będą miały szansy pojawić się od razu. Jeżeli mimo systematycznego używania specyfiku, rezultaty nie pojawiają się, być może trzeba rozważyć stosowanie większej ilości olejku kamforowego. Nie należy jednak używać go zbyt często, bo wówczas mogą pojawić się efekty niepożądane takie jak na przykład nadmierne przetłuszczanie się skóry czy jej miejscowe wysuszenie.

Podsumowując wyżej zebrane rozważania, bez większych trudności można wysnuć wniosek, że olejki kamforowe nadają się do naprawdę szerokiego wykorzystania. Można stosować je na skórę zarówno w postaci rozcieńczonej jak i nierozcieńczonej. Bez wątpienia dobrze byłoby znać właściwości tego olejku, bo wówczas będziemy mogli zdecydować o tym, czy chcemy włączyć go do swojej codziennej pielęgnacji. Pamiętajmy o systematycznym stosowaniu olejku kamforowego. Tylko regularne stosowanie olejku sprawi, że pojawią się w miarę trwałe oraz przede wszystkim satysfakcjonujące nas efekty.

Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]

Podobne posty