Ciasta uwielbia prawie każdy z nas. Zwykle towarzyszyły nam w dzieciństwie przy okazji świąt, a wielu osobom kojarzą się one również z niedzielnym relaksem w gronie rodzinnym lub przyjaciół. Ciasta rzeczywiście znalazły miejsca w naszej kulturze już dawno temu i stały się pewnego rodzaju synonimem ugoszczenia osób, które do nas przychodzą, a także świadczą o tym, jak zależy nam na tym, by goście czuli się znakomicie z nami w naszym domu. Znacznie częściej dzisiaj je kupujemy, aniżeli pieczemy, co oczywiście wynika zwykle z braku czasu, ale również często też nie posiadamy aż takich umiejętności, jakie miały nasze babcie.
Cukier nie krzepi – cukier szkodzi
Dawniej mawiano, że „cukier krzepi”, co rzecz jasna nie miało nic wspólnego z rzeczywistością. Obecna wiedza naukowa na temat cukru raczej wskazuje na to, że jego nadmierne spożycie może prowadzić do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, otyłości, a także ogólnego spadku jakości życia. Jak więc zajadać się nadal ciastami, nie czując wyrzutów sumienia, że szkodzimy sobie? Warto przyjrzeć się nowinkom w dziedzinie cukiernictwa. Od kilku lat furorę robią ciasta i torty wykonane bez użycia cukru. Coraz więcej cukierni (również sieciowych”) decyduje się na dołączenie do swojej oferty takich właśnie ciast i deserów. Wszystko po to, by zadowolić jak największą grupę klientów.
Smaczne ciasta bez cukru – to możliwe
Ciasta i torty z wielu pracowni cukierniczych mogą być równie pyszne jak ich odmiany słodzone cukrem, a jednocześnie nie zawierać go ani grama. Z miłości i pasji do cukiernictwa powstają często produkty niezwykle oryginalne, będące zdrowszą odmianą i zmieniające nasze smakowe przyzwyczajenia raz na zawsze. Pracownia niejestemzcukru.pl tworzy znakomite ciasta bez cukru, które nadal pozostają bardzo słodkie i pyszne. Uwielbiane przez dzieci, młodzież i starsze pokolenie ciasta produkowane w takich cukierniach zmieniają na zawsze nasze myślenie na temat tego jakie powinno być i jak powinno smakować dobre ciasto.
W stronę zdrowia – produkty bez cukru
Stworzenie ciasta bez cukru nie jest wbrew pozorom procesem bardzo skomplikowanym i możemy to zrobić również w domu. W wielu przepisach (zwłaszcza tych starszych) ilość używanego cukru jest wprost przerażająca. Z łatwością możemy go jednak zastąpić lubianymi przez nas i tolerowanymi substancjami słodzącymi, również tymi na bazie naturalnych składników jak chociażby ksylitol czy stevia. W wielu przypadkach stosuje się również syropy na bazie innych, tańszych wersji słodzików. Pomimo tego, że same słodziki również nie należą do najzdrowszych produktów, to ich stosowanie w porównaniu do tak olbrzymich ilości cukru będzie korzystniejsze dla naszego zdrowia.