Z roku na rok pojawia się coraz więcej entuzjastów przygotowywania wędzonych produktów domowej roboty. To zajęcie daje ogromną satysfakcję, a ponadto pozwala mieć pełną kontrolę nad stosowanymi składnikami, dając pewność, że produkt jest bezpieczny dla zdrowia. Najczęstszym wyborem wśród osób planujących pierwsze samodzielne wędzenie jest wędzarnia elektryczna. Opinie mówią same za siebie – to sprzęt prosty w użyciu, wydajny i bezpieczny! Ogromną popularność zyskała polska marka Borniak – w jej ofercie można znaleźć modele o różnej pojemności i możliwościach. Podpowiadamy, na jakie modele warto zwrócić uwagę!
Wędzarnia elektryczna Borniak
Borniak to polska marka, która oferuje urządzenia wędzarnicze najwyższej jakości oraz szeroki wybór akcesoriów do wędzenia. Wszystkie dostępne modele są zasilane prądem i posiadają wygodny panel sterowania, który umożliwia stworzenie idealnych warunków do wędzenia bez żadnego wysiłku. Wystarczy napełnić zasobnik porcją zrębek wędzarniczych o wybranym aromacie i ustawić pożądaną temperaturę, a wędzarnia elektryczna z generatorem dymu zajmie się całą resztą.
Wszystkie urządzenia marki Borniak wyróżniają się solidnym wykonaniem z blachy Alu-Cynk lub szczotkowanej na mokro stali nierdzewnej. Dzięki temu są znacznie odporniejsze i bardziej higieniczne niż alternatywne rozwiązanie, czyli wędzarnia elektryczna drewniana. Sterowanie odbywa się za pomocą analogowego lub elektronicznego panelu sterowania. Ponadto, najbardziej wydajne modele mogą osiągnąć nawet 150 stopni Celsjusza, a wewnątrz ich komory pomieści się 20 kilogramów mięsa.
Wędzarnia elektryczna – jaką wybrać?
Wędzarnia elektryczna domowa pozwala uzyskać głęboki smak i niezwykły aromat mięs i serów, a ponadto jest świetnym sposobem na konserwację żywności. Wystarczy trochę miejsca w ogrodzie lub na tarasie, by cieszyć się niezwykłą jakością naturalnie wędzonych produktów, bez dodatku szkodliwych substancji chemicznych, konserwantów czy alergenów. Wiele osób poleca urządzenia od polskiego producenta Borniak, ale jaki model będzie najlepszy? Oto kilka propozycji, które zyskały ogromną popularność wśród pasjonatów wędzenia.
Wędzarnia elektryczna Borniak UW-70
To produkt, który idealnie sprawdzi się do domowego wędzenia nawet dla początkujących. Grzałka o mocy 500 W pozwala rozgrzać wnętrze komory wędzarniczej do 120 stopni Celsjusza, a termostat utrzymuje nastawioną temperaturę przez cały czas. Wędzarnia Borniak elektryczna UW-70 oferuje 70 litrów pojemności, co oznacza, że wewnątrz zmieści się 8 kg kiełbasy, 10 kg mięsa lub 10 sztuk ryb. W tym modelu zastosowano analogowy panel sterowania – wartość temperatury nastawia się za pomocą pokrętła.
Wędzarnia elektryczna Borniak UW-150
Kolejna propozycja to wędzarnia elektryczna z generatorem dymu Borniak UW-150. Ten model, podobnie jak UW-70 posiada analogowy sterownik i jest wykonany z wytrzymałej blachy Alu-Cynk. Jednak oferuje jeszcze większą pojemność – maksymalnie pomieści 150 litrów. To oznacza, że sprawdzi się do wędzenia 20 kg wsadu za jednym razem! W wewnętrznych ścianach urządzenia znajdują uchwyty, które pozwalają na stworzenie 7 poziomów, by wygodnie rozmieścić wszystkie wędzone produkty.
Wędzarnia elektryczna Borniak UWDS-70 Simple Inox
To kolejna mała wędzarnia elektryczna o pojemności 70 litrów, dedykowana do użytku w przydomowym ogrodzie. Od wersji UW-70 różni się wykonaniem i sterownikiem. Jej obudowa została wykonana ze stali nierdzewnej szczotkowanej na mokro, dzięki czemu zapewnia jeszcze lepszą odporność na czynniki zewnętrze. Ponadto, ta wędzarnia elektryczna z generatorem dymu Borniak, zapewnia jeszcze wygodniejszy sposób sterowania, za pomocą cyfrowego sterownika, który znajduje się na lewej ścianie urządzenia. To umożliwia jeszcze bardziej precyzyjne ustawienia temperatury!