Próbowanie nowych smaków kawy i herbaty jest dla wielu z nas istnym rytuałem. Dzięki temu, że dziś herbaty i kawy są dostępne jak nigdy wcześniej, jest to jeszcze prostszym zadaniem. Wystarczy jedynie kilka kliknięć w jednym ze sklepów internetowych, by rozkoszować się zupełnie nowymi, nieznanymi nam wcześniej odmianami ulubionych napojów, bez których wielu ludzi nie wyobraża sobie każdego dnia. Herbata Gyokuro może być jednym ze smaków, który pokochasz.
Jak uprawia się herbatę Gyokuro?
To właśnie wyjątkowy sposób uprawy herbaty Gyokuro wpływa tak bardzo na jej smak i aromat. Nie jest to rodzaj herbaty, który uprawiany może być gdziekolwiek. Są jedynie ściśle wyznaczone miejsca na uprawy tej odmiany. W pewien sposób proces ten wygląda podobnie do uprawiana popularnej Matchy, ale liście herbaty Gyokuro są jednak traktowane odmiennie – zamiast mielenia jak w przypadku Matchy, zwija się je w specjalne rurki. Są w taki sposób pozostawiane dla uzyskania lepszego efektu. To właśnie temu procesowi japońska herbata Gyokuro zawdzięcza swój wyjątkowy smak, aromat i niezwykłe właściwości. Istotne jest również to, że herbata ma tak oryginalny smak dzięki temu, że uprawiana jest tylko w jednym miejscu w Japonii. To tylko niewielkie pola herbaciane prefektury Kagoshima na południu Japonii.
Herbata Gyokuro – właściwości
W tej herbacie nie byłoby nic wyjątkowego, gdyby nie jej unikatowe właściwości. Z racji swojego pochodzenia i sposobu parzenia cechuje się wyjątkowymi właściwościami, którym warto się przyjrzeć. Ma delikatny i słodki smak i bardzo duże właściwości prozdrowotne. Herbata dzięki swojemu sposobowi uprawy posiada znacznie więcej kofeiny, chlorofilu (przez co jest ciemno zielona), a także cennych aminokwasów. Te wszystkie drogocenne składniki uwięzione w zielonym suszu uwolnią się do Twojej filiżanki, o ile zostanie ona zaparzona w sposób właściwy. Herbata ma mniej kofeiny niż chociażby Matcha, ale jednak jest jej na tyle dużo, by móc stosować ją jako zamiennik pobudzającej filiżanki kawy. Gyokuro przyspiesza także metabolizm. Ofertę Gyokuro znajdziesz na Moyamatcha.com.
Przygotowanie herbaty Gyokuro
Herbatę Gyokuro zaparzać powinniśmy wodą o temperaturze od 60 do 70 stopni Celsjusza, w ilości około 2-3 gram na 150 ml. Herbatę tego rodzaju możemy przygotowywać z jednego suszu nawet 4-5 razy, a więc uznać ją możemy za stosunkowo wydajną i ekonomiczną pomimo, że jej cena nie jest niska. Najistotniejszą kwestią w zaparzaniu tej herbaty jest dopilnowanie, by została ona przygotowana w odpowiedniej, niskiej temperaturze. Herbaty gyokuro nie należy zalewać wrzącą wodą.