Przyjęcie komunijne to często pierwsza duża uroczystość w życiu dziecka, w której zwykle towarzyszy mu spore grono zaproszonych przez rodziców gości. Po wizycie w kościele wszyscy gromadzą się na wspólne świętowanie przy stole. Dlatego dziś podpowiadamy, jak przygotować menu na komunię świętą.
Kilka opcji
Przyjęcie z okazji komunii świętej możesz zorganizować w domu i przygotować posiłek samodzielnie. Innym rozwiązaniem, które zyskuje coraz większą popularność jest catering. Trzecia opcja to zorganizowanie uroczystości w lokalu, takim jak np. restauracja Na Skrajnej.
Niezależnie od tego, na co się zdecydujesz, komponując menu na komunię świętą uwzględnij:
- Porę roku,
- Miejsce organizacji przyjęcia i czasu jego trwania,
- Liczbę gości i ich ewentualne preferencje dietetyczne,
- Budżet,
- Styl imprezy (tradycyjna, wystawna itd.).
Menu na komunię świętą
Układając jadłospis na imprezę, nie możesz zapomnieć o tych pięciu punktach:
1. Przekąski
Pozwolą one na zaspokojenie pierwszego głodu. Postaw tu nie tylko na smak, lecz także na intrygującą formę: kanapeczki, roladki, koreczki – na jeden kęs, smacznie i wygodnie.
2. Zupa
Tradycyjnie na specjalne okazje podaje się przede wszystkim rosół, żurek lub flaki. Ponieważ jednak przyjęcia komunijne odbywają się w maju i czerwcu, warto rozważyć lżejszą alternatywę, która będzie lepiej pasowała do ciepłej pogody, taką jak zupa krem z warzyw lub chłodnik.
3. Danie główne
Zwykle w centrum tego punktu menu na komunię świętą pozostaje mięso: kotlet schabowy, pieczeń, pieczona gęś lub indyk itp. Jeśli jednak nie obawiasz się wychodzić poza utarte schematy, możesz poczęstować gości mniej konwencjonalnym daniem, np. w wersji wegetariańskiej albo nawet wegańskiej.
4. Deser
Żelaznym punktem programu przyjęcia komunijnego jest biały tort. Jeśli zależy Ci jednak na czymś bardziej nietypowym, ciekawym pomysłem będzie np. zaserwowanie deseru w postaci wieży z muffinek. Lody to z kolei rozwiązanie proste, ale zawsze niezawodne.
5. Napoje
Ostatni element komunijnego menu to oczywiście napoje: soki owocowe, woda mineralna niegazowana i gazowana, kawa i herbata (te ostatnie w ciepłych miesiącach – również w wersji mrożonej).
Smacznego!