Wartościowe mąki – którą warto mieć w swojej kuchni?

Naleśniki, gofry, pierniczki, muffinki, pierogi – kto z nas nie kocha mącznych wyrobów, które tak wdzięcznie wpisują się w kuchnię polską? Rynek spożywczy obfituje w wiele produktów i mąk, które niosą za sobą cenne wartości odżywcze. Dzięki nim stworzone, popisowe dania są nie tylko smaczne, ale także pożywne i zdrowe. Wśród szczególnie zachwalanych i polecanych jest mąka migdałowa, konopna, kasztanowa i mąka jaglana, która z powodzeniem zastępuje słynną, ale zdecydowanie mniej wartościową, mąkę tortową. Tylko, jak pośród tych wszystkich możliwości znaleźć propozycję idealną?

Mąka migdałowa

Mąka migdałowa jest jedną z najpopularniejszych mąk w kuchni ketogenicznej lub bezglutenowej. Produkt powstaje w wyniku zmielenia zblanszowanych, nieprażonych nasion migdałowca. Te, różnią się w zależności od kraju pochodzenia, dlatego też na sklepowych półkach znajdziesz mąki o różnym kolorze i gęstości. Najczęściej w jej produkcji wykorzystuje się migdały z USA, Hiszpanii, Izraela lub z Włoch.

Formuła powoduje, że mąka z migdałów idealnie zastępuje klasyczną mąkę pszenną (w wartościach 1:1), dlatego też tak chętnie wykorzystuje sią ją do deserów i słodkich śniadań – np. do pieczenia muffinków, naleśników, racuchów i pancake’ów. Jej smak jest na tyle delikatny, że z powodzeniem stosować ją można jako zagęstnik do zup, mając tym samym gwarancję, że ta nie wpłynie na ostateczny smak potrawy.

Zalety odżywcze mąki migdałowej:

  • Źródło magnezu, żelaza i wapnia,
  • Posiada niewiele węglowodanów, co docenią m.in. osoby z zaburzeniem glikemii,
  • Zmniejsza ryzyko występowania chorób serca,
  • Obniża stężenie cholesterolu (dzięki obecności kwasów tłuszczowych jednonienasyconych),
  • Wzbogacona w antyoksydanty, które zmniejszają wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie organizmu – w tym powstawanie zmarszczek,
  • Zmniejsza ryzyko występowania chorób układu pokarmowego – w tym raka okrężnicy.

Mąka jaglana

Mąka jaglana jest wytwarzana z ziaren prosa – mniej popularnego zboża, które wykazuje się dużą odpornością na trudne warunki atmosferyczne. Ze względu na szybie dojrzewanie (60 dni), proso uprawia się od lat, a sama roślina posiada bogate tło historyczne. Dane pozwalają sądzić, że zboże to istnieje od ponad 3 tysięcy lat, a jako pierwsi uprawiali go rolnicy północnych Chin.

Mąka jaglana nie zawiera glutenu i wzbogacona jest w witaminę B, która wspiera m.in. układ nerwowy. Jej największą zaletą są właściwości prozdrowotne, dzięki którym m.in. odkwasza i utrzymuje prawidłowe pH w organizmie (co z kolei pozwala zachować odpowiedni skład flory bakteryjnej). Sama formuła mąki jest dość ciężka, przez co doskonale sprawdzi się do pieczenia chleba i deserów – głównie dlatego, że w smaku jest lekko słodkawa i posiada delikatny, orzechowy aromat.

Co ważne – posiada wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie zaleca się jej w przypadku pacjentów insulinoopornych.

Zalety mąki jaglanej:

  • Bogactwo witamin i składników odżywczych – m.in. fosforu, potasu, selenu i miedzi, a także magnezu i witamin B,
  • Przyśpiesza przemianę materii i usprawnia pracę jelit,
  • Produkt lekkostrawny i bezglutenowy – zalecany w przypadku osób cierpiących na schorzenia układu pokarmowego,
  • Obniża poziom cholesterolu,
  • Wpływa pozytywnie na stan włosów i skóry – głównie dzięki obecności magnezu, cynku i manganu,
  • Wzbogacona w lecytynę, która wspiera pamięć – m.in. dlatego zalecana jest osobom starszym lub cierpiących na dolegliwości ze strony układu nerwowego.

Mąka z kasztanów

Mąka kasztanowa – jak sama nazwa wskazuje – produkowana jest z kasztanów, które są cennym źródłem witamin i składników odżywczych. Dojrzewające późną jesienią, wyróżniają się lekko słodkawym smakiem oraz właściwościami leczniczymi, które opisywała w swoich dziełach Hildegarda.

Jej formuła jest na tyle uniwersalna, że z powodzeniem zastąpić może mąkę pszenną – np. w pieczeniu ciast, muffinków placuszków i gofrów. Lekko orzechowy posmak z pewnością sprawdzi się w kulinarnym środowisku, wzbogacając liczne, klasyczne potrawy (np. polentę czy pierogi).

Największe zalety mąki kasztanowej:

  • Posiada witaminy, takie jak A, C, E oraz B,
  • Źródło kwasu foliowego, zalecanego kobietom w ciąży,
  • Posiada antyoksydanty, które opóźniają proces starzenia, pozytywnie wpływając na skórę, włosy i paznokcie,
  • Źródło żelaza, magnezu i cynku,
  • Ma niski indeks glikemiczny, przez co jest zalecana osobom na diecie lub pacjentom borykającym się z zaburzoną gospodarką glikemiczną.

Mąka z konopi

Mąkę konopną uzyskuje się z ziaren konopi siewnych, które najpierw się zbiera, a następnie drobno mieli. Ten bezglutenowy produkt jest idealnym źródłem białka, witamin i cennych składników odżywczych, które wspierają funkcjonowanie całego organizmu. Wyrób ma delikatny, ledwo wyczuwalny smak, który nie wpływa na odbiór potrawy – dlatego też jest to idealny substytut mąki białej, wykorzystywanej do pieczenia naleśników, chleba czy deserów.

Ze względu na inną lepkość, nie rekomenduje się używania jej do pieczenia ciast, które trzeba rozwałkowywać – np. do pierogów. Jednakże, ze względu na swoje właściwości, często dodaje się ją do innych mąk, jako źródło dobrze przyswajanych witamin.

Zalety mąki z konopi:

  • Źródło kwasów omega 3 i 6,
  • Posiada cynk, magnez, żelazo i wapń, w ilościach większych niż np. mleko,
  • Przyspiesza metabolizm, ze względu na dużą zawartość błonnika,
  • Posiada dobrze przyswajalne (nawet w 90%) białko,
  • Stabilizuje poziom insuliny,
  • Wzbogacona jest w globulinę, która naprawia uszkodzone DNA.

Informacja prawna