Poziom cholesterolu 300 mg/dl czy to dużo?

cholesterol - miażdżyca tętnic

Cholesterol to związek organiczny odkryty w XVIII wieku, niezbędny do produkcji witaminy D i szeregu hormonów, a także wchodzący w skład błon komórkowych. Cholesterol jest niezwykle ważny dla organizmu, ale lata badań łączących go z rozwojem miażdżycy źle mu służyły. Na podstawie badań naukowych w Polsce pojawiły się doniesienia, że optymalna zawartość cholesterolu we krwi wynosi do 200 mg/dl. Natomiast na świecie (np. Wielka Brytania, Francja) poziom ten wynosi do 250 mg/dl a w Stanach Zjednoczonych 300 mg/dl i więcej. A tak naprawdę, jego stężenie uzależnione jest od obciążenia organizmu, jak więc odpowiedzieć na pytanie, czy cholesterol 300 to dużo? Okazuje się, że poziom cholesterolu od 300 mg/dl do 350 mg/dl dla niektórych ludzi może wskazywać na dobre zdrowie i większą wydolność organizmu. Nie jest, więc dowodem toczącego się stanu chorobowego. Profesor Walter Hartenbach w swojej książce „Mity o cholesterolu” napisał, że, górna wartość poziomu cholesterolu dla ludzi w wieku 40-59 lat wynosi 350 mg/dl, dlatego uważa, że cholesterol 300 dla tej grupy wiekowej to nie jest dużo, to normalny poziom.

Co dzisiaj wiadomo o cholesterolu?

Wielu z nas jest przekonanych, że samo pojęcie cholesterolu i wszystko, co się z nim wiąże, niesie ze sobą negatywne skutki. W rzeczywistości wcale tak nie jest. Cholesterol jest ważnym budulcem dla komórek i tkanek organizmu, który jest niezbędny dla człowieka. Jest częścią błon wszystkich komórek organizmu, jest go dużo w tkance nerwowej, wiele z nich powstaje z cholesterolu, w szczególności hormonów płciowych. Cholesterol jest istotną substancją wytwarzaną w wątrobie, a także przyjmowaną przez nas z pożywieniem. Około 80% cholesterolu jest wytwarzane przez sam organizm, pozostałe 20% pochodzi z pożywienia. Dlaczego normy cholesterolu w Polsce i krajach europejskich są inne? Wpływ na to ma podejście lekarzy z innych krajów, którzy uważają, że takie choroby jak udar, zawał nie posiadają bezpośredniego związku z poziomem cholesterolu. W związku z tym, cholesterol 300 to dużo w naszych realiach, natomiast w innych krajach to norma.

Wskaźniki cholesterolu w Polsce – cholesterol 300 czy to dużo?

Według norm ustalonych w naszym kraju, optymalna zawartość cholesterolu u osoby dorosłej wynosi poniżej 200 mg / dl. Górna granica normy to 240 mg / dl, poziom powyżej 240 mg / dl jest uważany za wysoki. Im wyższy poziom cholesterolu w organizmie, tym większe ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Poziom cholesterolu wzrasta podczas spożywania pokarmów bogatych w tłuszcze, a także podczas przyjmowania niektórych leków, ciąży, chorób dziedzicznych i niedoczynności tarczycy. Czasami poziom cholesterolu jest poniżej normy (poniżej 100 mg / dl), co można zaobserwować przy raku, dystrofii, chorobach wątroby, nadczynności tarczycy. Okazuje się, że dla wielu ludzi cholesterol 300 jest za wysoki oznacza że, trzeba zmienić dietę, jednak zbyt niski jego poziom również jest niedobry dla organizmu.

Przeczytaj także:  Kwasy Omega 3,6,9 kontra cholesterol

Jak obecnie zaleca się skutecznie kontrolować poziomu cholesterolu?

Przede wszystkim należy poznać swój poziom cholesterolu, aby to zrobić, trzeba wykonać biochemiczne badanie krwi. Normy podawane przez laboratorium posiadają następujące wskaźniki:

  • 5,2 mmol / l (200 mg / dl) i poniżej – w granicach normy.
  • 5,2 – 6,5 mmol / l (200-250 mg / dl) – sytuacja graniczna, strefa ryzyka.
  • 6,5 – 8 mmol / l (250-300 mg / dl) umiarkowana hipercholesterolemia.
  • 8 mmol / l (300 mg / dl) i więcej – ciężka hipercholesterolemia.

Wskazane jest, aby każdy dorosły znał swój poziom cholesterolu. Jest to szczególnie istotne dla osób z niekorzystnym dziedzictwem dla chorób układu krążenia, osób z nadwagą, cukrzycą, z nadciśnieniem tętniczym, palaczy. Warto ocenić z lekarzem, jaki poziom cholesterolu jest w przypadku danej osoby optymalny (docelowy). Zależy to od dziedziczności, obecności lub braku chorób i ich czynników ryzyka: palenie, nadciśnienie tętnicze, nadwaga. Trzeba pamiętać, że jeśli są inne czynniki ryzyka, konieczne jest monitorowanie poziomu lipidów.

Rodzaje cholesterolu i jego zadania w organizmie

Istnieją dwa rodzaje cholesterolu: lipoproteiny o dużej gęstości (HDL) i lipoproteiny o małej gęstości (LDL). W życiu codziennym nazywane są odpowiednio użytecznym i szkodliwym cholesterolem. Zły cholesterol (lekki) to lipoproteina o niskiej gęstości (LDL), która jest wytwarzana przez wątrobę i służy do transportu cholesterolu w całym organizmie. Część lekkiego cholesterolu jest wytwarzana przez sam organizm, a pozostałą część otrzymuje nasz organizm wraz z kiełbasą, mięsem, śmietaną, masłem, jajami i tłustymi produktami mlecznymi. To właśnie ten rodzaj cholesterolu, ze swoim nadmiarem, może tworzyć złogi na ścianach naczyń krwionośnych i prowadzić do miażdżycy. Z tego powodu LDL nie jest dobrze znana. Optymalny poziom LDL u osób zdrowych to mniej niż 130 mg / dl. Wskaźniki powyżej 160 mg / dL to ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i innych chorób układu krążenia.

Dobry lub ciężki cholesterol, lipoproteina o dużej gęstości HDL.Transportuje nadmiar cholesterolu ze ścian naczyń krwionośnych z powrotem do wątroby, która nieustannie je przetwarza i usuwa z organizmu. Oznacza to, że usuwa z organizmu lekki cholesterol, który w postaci cząsteczek lipoprotein osadza się na ścianach naczyń krwionośnych, zamieniając się z biegiem lat w blaszki miażdżycowe. Dlatego HDL nazywany jest dobrym cholesterolem. Dlatego poziom cholesterolu HDL może być wystarczająco wysoki, aby poradzić sobie z tym zadaniem. Optymalny poziom tego wskaźnika to ponad 40 mg / dl.

Triglicerydy

Istnieją również trójglicerydy, czyli obojętne tłuszcze, które dostają się do organizmu z pożywienia. Jest to rodzaj rezerwy energii w przypadku, gdy organizm nie otrzymuje wystarczającej energii z zewnątrz. Trójglicerydy odkładają się głównie w tkance tłuszczowej i są uwalniane w razie potrzeby. Normalny zakres to 40 do 250 mg / dl. Uważa się, że optymalny poziom jest niższy niż 150 mg / dl. Ilość trójglicerydów może wzrosnąć w wyniku nadużywania alkoholu, nadmiernego spożycia cukru i tłustych potraw, a także cukrzycy i otyłości.

Przeczytaj także:  Kwasy Omega 3,6,9 kontra cholesterol

Monitorowanie poziomu cholesterolu we krwi

Często przypadkowo dowiadujemy się, że poziom cholesterolu jest poza skalą: na przykład podczas badania lekarskiego. Lub, co jest znacznie gorsze, gdy problemy z naczyniami krwionośnymi i sercem już się zaczynają, ciśnienie zaczyna skakać. Przecież cholesterol nie boli, ale stopniowo zabija, będąc jednym z głównych czynników rozwoju miażdżycy. Jak wiadomo, wysoki poziom cholesterolu na razie nie objawia się w żaden sposób: człowiek czuje się normalnie. Ale co się stanie, jeśli nic nie zostanie zrobione, cholesterol nie jest kontrolowany, nie jest leczony?

Hipercholesterolemia jest jednym z głównych czynników prowadzących do miażdżycy. Nadmiar cholesterolu gromadzi się, odkłada się na ścianach naczyń krwionośnych, wpływając na tętnice wieńcowe, naczynia zaopatrujące mózg, tętnice szyjne i kręgowe, a także tętnice kończyn dolnych. W związku z tym u osoby rozwija się choroba niedokrwienna serca, niewydolność naczyń mózgowych i jako skrajne objawy, zawał serca, udar, zgorzel i amputacja kończyn dolnych. Nie trzeba bać się cholesterolu w pożywieniu, należy przestrzegać zaleceń dotyczących prawidłowego odżywiania i aktywności fizycznej, monitorować swoją wagę, regularnie sprawdzaj poziom HDL i LDL we krwi, monitorować stan serca i naczyń krwionośnych.

Jak utrzymać poziom cholesterolu na poziomie poniżej 300 mg / dl?

Należy codziennie spożywać, co najmniej 400 gramów warzyw i owoców, a także urozmaicać swoją dietę roślinami strączkowymi, produktami pełnoziarnistymi i orzechami. Ważne jest, aby zapewnić spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych pochodzących z tłustych odmian ryb morskich (makrela, śledź, łosoś) oraz niewielkiej ilości (20-30 gramów dziennie) olejów roślinnych (oliwka, słonecznik, kukurydza itp.). Oczywiście warto ograniczyć spożycie węglowodanów prostych i tłuszczów nasyconych, czyli tłustych mięs, wędlin, smalec i tłuste produkty mleczne (śmietana, masło), margaryna i inne tłuszcze trans.

Zdrowa dieta polega na zmniejszeniu ilości spożywanej soli (do 5 gramów dziennie), dla której zaleca się rezygnację z potraw marynowanych, solonych, wędzonych i konserw. O wiele zdrowsze jest niesmażone, ale gotowane, duszone lub grillowane jedzenie. Warto codziennie spożywać pół ząbka czosnku, aby zły cholesterol dość szybko spadł o 9%. Nie można zapominać też o doprawieniu potraw czarnym pieprzem, kurkumą, imbirem, kolendrą i cynamonem. I oczywiście nie można zapominać o aktywności fizycznej.

Informacja prawna