Nieprzyjemne dolegliwości ze strony żołądka odczuwa niemal każda przyszła mama. Uczucie pieczenia i palenia w przełyku czy ciężkości nadbrzusza pojawia się zwykle na początku ciąży, ale czasem dokucza także później. Walkę z objawami najlepiej rozpocząć od zmiany nawyków żywieniowych.
Sposoby na zgagę
Zgaga, zwana też refluksem żołądkowo-przełykowym, to nieprzyjemny stan, objawiający się pieczeniem w przełyku, uczuciem odbijania, wzdęciami, bólem zamostkowym, kwaśnym posmakiem w ustach i nudnościami. U kobiet spodziewających się dziecka zgaga związana jest głównie ze zmianami hormonalnymi. Wahania progesteronu i relaksyny powodują m.in. rozluźnienie mięśni przełyku i żołądka. Treść pokarmowa przedostaje się wówczas do przełyku, powodując dokuczliwe objawy. Tego typu stan najczęściej doświadczany jest na początku pierwszego trymestru i stanowi zupełnie powszechne zjawisko. Zgaga w późniejszych okresach ciąży może mieć już jednak inne przyczyny. Wówczas źródłem problemu zwykle jest niewłaściwy tryb życia i dieta bogata w tłuste, ostre potrawy. Poza tym zgaga w ciąży bywa bardziej odczuwana w trzecim trymestrze, kiedy rozciągnięta macica wywiera nacisk na ściany żołądka. Więcej na temat zgagi i innych dolegliwości ciążowych znajduje się na stronie internetowej https://porody.medicover.pl/poradniki/ciaza/zgaga-w-ciazy-sposoby-na-lagodzenie-dolegliwosci/.
Mimo że możliwości leczenia w ciąży są ograniczone, to ze zgagą można sobie poradzić naturalnymi, bezpiecznymi sposobami. Kiedy nieprzyjemne dolegliwości atakują niespodziewanie, dobrze jest na początku położyć się na lewym boku. W ten sposób zmniejsza się ucisk na żołądek, co sprawia, że uczucie pieczenia czy kwaśny posmak są mniej odczuwalne. Poza tym warto doraźnie sięgnąć po preparaty ziołowe. Napar z kminu rzymskiego, siemienia lnianego, melisy, kopru włoskiego, rumianku czy prawoślazu lekarskiego zobojętni kwasy żołądkowe, usprawni trawienie i uspokoi system trawienny. Pomocne mogą być też świeżo wyciskane soki lub koktajle o odczynie zasadowym, np. z buraków, marchwi czy ogórków. Dobrze działa również szklanka ciepłego mleka.
Jak można złagodzić zgagę?
Czasem zgagi nie sposób uniknąć, ale można złagodzić jej przebieg. Przede wszystkim dobrze jest zmienić nawyki żywieniowe. Warto wyeliminować produkty tłuste, smażone, kwaśne i pikantne, a także ograniczyć kawę. Ponadto zaleca się jeść mniejsze, ale częstsze porcje bez pośpiechu i nie objadać się przed snem. Również położenie się na odpoczynek po posiłku nie jest dobrym pomysłem. Zarówno w trakcie jedzenia, jak i w ciągu dnia należy pić odpowiednią ilość wody niegazowanej. Jeśli zgaga atakuje o poranku, dobrze jest podnosić się z łóżka stopniowo, powoli, bez gwałtownych ruchów. W międzyczasie można sobie pomóc lemoniadą miodową. Nieprzyjemny posmak w ustach pomoże zneutralizować garść migdałów, które zobojętniają kwas żołądkowy. Poza tym migdały dzięki zawartości magnezu, wapnia i innych składników odżywczych są cenne dla rozwoju dziecka i samopoczucia przyszłej mamy.