Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów świata. Była parzona od wieków, a jej najgorętszy okres popularności rozpoczął się po XV wieku. Dziś jest dla nas codziennością, dodatkiem do śniadania, miłą przerwą w pracy. Korzyści picia kawy są oczywiste. Dodaje ona energii, pysznie smakuje, jest znakomitym dodatkiem do pożywienia. Nie zdajemy sobie jednak do końca sprawy z tego, ile rodzajów kaw jest tak naprawdę dostępnych na świecie. W wielu regionach świata pija się te, o których u nas praktycznie nie słyszano.
Podstawowe rodzaje ziaren kawowca
To z dwóch najpopularniejszych gatunków ziaren pochodzą wszystkie parzone napoje, które dziś możemy dumnie określić „kawą”. Jest to arabika oraz robusta. Udziały arabiki w światowej sprzedaży sięgają aż 75%, czyniąc ją najpopularniejszym gatunkiem kawy na globie. „Kawa arabska”, bo tak brzmi jej przetłumaczona nazwa, jest gatunkiem niełatwym w uprawie. Potrzebuje ona dużo deszczu i nie może być narażona na zbyt długą ekspozycję na światło słoneczne. Co więcej, jest ulubionym przysmakiem wielu szkodników, wobec czego jej uprawa jest pracochłonna i trudna. Robusta to drugi, najpopularniejszy gatunek kawy. Jest mniej wyrazista, nieco bardziej kwaśna, przez co mniej doceniana przez koneserów, ale za to o wiele prostsza w uprawie. Sprawdza się jako „kawa ekonomiczna”, często stanowi dodatek mieszanek kawowych. Podejmowane są jednak starania w celu wyselekcjonowania najlepszych ziaren robusty. Jest całkiem prawdopodobne, iż niebawem będziemy pić robustę o równie dobrych walorach smakowych, co arabika.
Pochodne rodzaje kaw. Ich sercem pozostaje arabika i robusta
W kontekście kawy możemy mówić o kilkunastu rodzajach, technikach i sposobach przyrządzania ziaren kawowca, jak i samego naparu. Dzięki różnym metodom, możliwe jest do uzyskania znacząco różniących się od siebie rodzajów kawy. Wśród podziałów możemy uszeregować kawę z uwagi na sposób przygotowania ziaren. I tak w sklepach mamy do czynienia z kawą rozpuszczalną, sypką czy w całych ziarnach. Procesy produkcyjne mogą także nadawać kawie pożądanych właściwości. Ziarna, które będą nieco mocniej palone, uzyskają znacznie mocniejszy, gorzki smak. Słabo palona kawa jest łagodniejsza, słodsza i mniej wyrazista. Kawa może posiadać także zupełnie zmienione właściwości smakowe. Kawa smakowa posiada dodatki różnych przypraw i aromatów, zbożowa jest niejako imitacją prawdziwej kawy, ale może być bezpiecznie pita przez m.in. dzieci. Coraz częściej można spotkać także kawy bezkofeinowe, które są znakomitym rozwiązaniem dla osób, które muszą unikać tego pobudzającego związku chemicznego. Wszystkie rodzaje kaw, jej dostępnych smaków znajdziecie państwo na stronie Zaparzymy.pl