Czy olej rycynowy ma właściwości lecznicze?

Olej rycynowy to niezbędny produkt w szafkach i kosmetyczkach naszych babć. Ma on szerokie zastosowanie i wiele korzystnych właściwości.

Co to jest olej rycynowy

Olej rycynowy to substancja roślinna, pozyskiwana z nasion rącznika pospolitego. Jest on wytłaczany na zimno i później wygotowywany z wodą. Dzięki temu możliwe jest pozbawienie substancji rycyny, która stanowi toksynę mającą nawet śmiertelne działanie. W skład oleju wchodzi przede wszystkim gliceryd kwasu rycynolowego, ale również glicerydy innych kwasów – linolowego czy stearynowego.

Olej rycynowy ma wiele różnych właściwości, stosuje się go zarówno leczniczo jak i w kosmetyce.

Zalety olejku rycynowego

Zaletą olejku rycynowego jest jego powszechna dostępność i stosunkowo niska cena. Jest on środkiem, który działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie a także – nawilżająco. Działa leczniczo i pielęgnacyjnie na oparzenia słoneczne, trądzik, kurzajki a także na infekcje grzybicze i związane z nimi podrażnienia skóry. Lecznicze działanie polega na powstrzymaniu zmian, pielęgnacyjne – na zadbaniu o stan skóry i jej powrót do równowagi. Olejek rycynowy ma też zdolność stymulowania produkcji kolagenu i elastyny, dzięki czemu ujędrnia skórę. Dlatego też jest stosowany jako środek w profilaktyce anti-ageing. Pomaga na suchość włosów, rozdwajanie się końcówek, działa również leczniczo na łupież. Produkt pomoże zadbać o piękne brwi i rzęsy, sprawdzi się jako środek do demakijażu, wesprze walkę z przebarwieniami (na przykład potrądzikowymi).

Zastosowanie olejku rycynowego

Olejek rycynowy stosowany jest na wiele różnych sposobów. Jego działanie lecznicze sprawdza się na przykład w leczeniu zaparć. Już jedna, dwie łyżki substancji mogą rozwiązać problem. Należy jednak pamiętać, że takie rozwiązanie jest wyłącznie doraźne, stosowane przewlekle może podrażnić jelita.

Innym sposobem na używanie olejku rycynowego jest używanie go do okładów przeciwbólowych. Ciepły olejek skutecznie pomaga w bólach krzyża, zatok. Wystarczy ręcznik nasączony substancją przyłożyć w odpowiednie miejsce. Pamiętajmy jednak, że gorący olej może wywołać poparzenia! Pomaga też w gojeniu się niewielkich ranek, odparzeń, otarć. Warto mieć go w apteczce na wszelki wypadek.

Olej rycynowy sprawdza się również w kosmetyce. Stanowi składnik mydeł, olejków do masażu, polecany jest w pielęgnacji włosów i paznokci, także rzęs. Jak stosować go bezpośrednio? Należy to robić w niewielkich ilościach, ponieważ ma tendencje do zapychania skóry. Olejkiem przemywamy miejsca, które są problematyczne, zostawiamy produkt na skórze na około godzinę a potem zmywamy. Czasem warto zostawić olejek na całą noc, na przykład jeśli bardzo poważny jest problem trądziku. Pamiętajmy jednak, że produkt nie zastąpi wizyty u dermatologa. Na włosy można stosować w szamponie lub robić wcierki z jego użyciem. Żeby z kolei wzmocnić paznokcie, olejek można wetrzeć i zostawić na minimum godzinę (dodatkowo założyć można bawełniane rękawiczki). Stosowany przy lini rzęs odżywi je, zagęści i w naturalny sposób wydłuży.

Olej rycynowy w korzystnej cenie kupić można na stronie: https://esent.pl/. Stosuje się go samodzielnie lub jako składnik mieszaniny. Warto wypróbować go najpierw na małej powierzchni i sprawdzić jak współgra z naszą skórą.

Podobne posty

Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]