5 wskazówek, dzięki którym zaparzysz kawę jak z najlepszej kawiarni

Filiżanka aromatycznej, wspaniale pachnącej kawy o intensywnym smaku to dla wielu z nas jedna z najlepszych drobnych przyjemności. Doskonałą kawę dostaniemy oczywiście w każdej kawiarni, jednak znając kilka prostych zasad, możemy przygotować równie dobrą w domu.

Skorzystaj z ekspresu lub kawiarki

„Fusy” na dnie filiżanki? To zdecydowanie nie jest cechą dobrej kawy. Aby w pełni wydobyć jej smak i aromat podczas parzenia, zadbaj, by robić to w prawidłowy sposób — korzystając z odpowiednich akcesoriów.

Ekspres do kawy to doskonałe rozwiązanie, nie należy jednak do najtańszych (choć przedział cen ekspresów jest duży – coś dla siebie znajdą również osoby z mniejszym budżetem). Świetną kawę można też zaparzyć w prostej kawiarce, którą można zakupić bez problemu w każdym sklepie z kawą.

Zaopatrz się w spieniacz do mleka

Jeśli gustujesz wyłącznie w czarnej kawie bez dodatków, możesz pominąć ten punkt. Jeżeli jednak lubisz, gdy w twojej filiżance znajduje się porcja puszystej, mlecznej pianki, spieniacz to coś, co musisz mieć.

Nie musi to być duży wydatek: najtańsze spieniacze kupisz nawet za kilkanaście złotych! Pamiętaj, by do spieniania wykorzystywać mleko podgrzane do temperatury około 60 stopni Celsjusza.

Przechowuj kawę w szczelnie zamykanym pojemniku

Kawa mająca kontakt z powietrzem szybko traci swoje właściwości. Zadbaj, by przechowywać ziarna w odpowiedni sposób. Sprawdzą się tu wszelkiego rodzaju szczelnie zamykane pojemniki, słoje lub puszki.

Przeczytaj także:  Domowy peeling - ważne złuszczanie skóry twarzy

Kawę należy trzymać w suchym, chłodnym miejscu, do którego nie mają dostępu promienie światła słonecznego. Pamiętaj, by nie przechowywać jej zbyt długo — nie warto robić za dużych zapasów.

Korzystaj ze świeżo zmielonej kawy

Choć korzystanie z już zmielonej kawy jest szybsze i wygodniejsze, zmniejsza to jej walory smakowe. Najlepiej smakuje kawa świeżo zmielona tuż przed jej parzeniem.

By mielenie kawy było szybkie i proste, warto zaopatrzyć się w młynek do kawy. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów tego typu urządzeń.

Wybierz kawę dobrej jakości

Jeśli chcesz napić się dobrej kawy, zapomnij o kawach rozpuszczalnych. Nie są one co prawda, jak głosi popularna opinia, szkodliwe — nie zapewnią nam jednak pełni aromatu, a doznania płynące z jej konsumpcji są nieporównywalnie mniejsze.

Kawa dobrej jakości to przede wszystkim kawa świeża: jeśli leżała w opakowaniu zbyt długo, zapewne straciła sporą część swoich walorów smakowych. Ważna jest również data palenia: świeżo palona kawa zawsze będzie najlepsza. Stopień palenia jest już natomiast kwestią indywidualnych preferencji i tego, jaki smak najbardziej ci odpowiada.

Kupując kawę, zwróć uwagę na ziarna — nie powinny być pokruszone ani uszkodzone. Jeśli są błyszczące, doskonale — to również świadczy o jakości.

By móc przygotować w domu kawę, której smak nie będzie różnił się od tego z kawiarni, nie trzeba wiele. Wystarczy poznać kilka wskazówek, a także zaopatrzyć się w niezbędne akcesoria: zajrzyj na stronę dobrego Sklepu z Kawą, w którym znajdziesz kawy i akcesoria do jej parzenia w doskonałej cenie.

Przeczytaj także:  Rodzaje kaw - Ciekawostki czarnego naparu

Podobne posty

Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]