Niewiele suplementów dostępnych na rynku oferuje tak skuteczne i zdrowotne korzyści jak olej z ryb morskich. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędnymi składnikami wspierającymi zdrowie. Olej z ryb ma pozytywny wpływ na budowę mięśni i spalanie tkanki tłuszczowej, ale także wspiera ogólny stan zdrowia organizmu u osób w każdym wieku i każdej płci. Najważniejszymi zaletami stosowania oleju z ryb jest zmniejszenie poziomu cholesterolu, poprawa nastroju oraz wsparcie zdrowia kości.
Z czego składa się rybi olej?
Olej z ryb pozyskiwany jest z tłustych ryb morskich. Jego głównymi składnikami są kwasy omega-3, w tym kwas eikozapentoenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Substancje te od wielu lat cieszą się dużym zainteresowaniem badawczym. Suplementy z olejem rybim powinny być przyjmowane przede wszystkim przez osoby, które nie uwzględniają ryb w swojej diecie. Jeśli często spożywamy ryby, suplementy kwasów omega-3 można przyjmować tylko wtedy, gdy wzrasta zapotrzebowanie na nie. Jedzenie ryb wiąże się z pewnym ryzykiem, a gatunki ryb drapieżnych zawierają duże ilości rtęci, która mogą kumulować się z upływem czasu.
Wybierając ryby na obiad, należy upewnić się, że gatunek nie należy do gatunków bogatych w rtęć. Zdaniem niektórych lekarzy najlepszym rozwiązaniem jest ograniczenie spożycia ryb i przyjmowanie ich w postaci kapsułek, czyli suplementacja kwasami tłuszczowymi. W ten sposób unikniemy narażenia naszego organizmu na metale ciężkie. Preparaty z olejem rybim (zwykle dostępne w aptekach pod nazwą „Omega 3”) mają wiele zalet, a z jednym z zalecanych przez lekarzy dla najmłodszych jest stosowanie kapsułek dla dzieci Revitanerw Junior.
Zachowanie odpowiedniego poziomu cholesterolu
Spożywanie oleju z ryb może pomóc w utrzymaniu poziomu cholesterolu we właściwym zakresie. Spożywanie 3-6 gramów oleju z ryb dziennie może pomóc w zapewnieniu zdrowego stosunku cholesterolu LDL do HDL, co może również zmniejszyć zawartość trójglicerydów we krwi. Ostatnie badania pokazują, że trójglicerydy ryzykowniej wpływają na możliwość zawału serca niż cholesterol. Zwiększenie ilości oleju rybiego w diecie oraz zwiększenie ilości świeżych warzyw i owoców w diecie poprawi ogólny stan zdrowia i zmniejszy ryzyko chorób cywilizacyjnych.
Zdrowe, mocne kości
Kości słabną wraz z wiekiem, a szczególnie dotyczy to kobiet przechodzących menopauzę, gdy poziom estrogenu i progesteronu spada. Hormony te odgrywają rolę w utrzymaniu kości w dobrej kondycji, a ich brak prowadzi do tzw. przerzedzenia kości. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe pomagają zwiększyć gęstość kości i prawidłowo wpływają na zawartość wapnia. Środek ten polecany jest również sportowcom chcącym zmniejszyć ryzyko kontuzji oraz osobom ze złamanymi kośćmi.
Lepszy nastrój
Kolejną zaletą spożywania kwasów tłuszczowych Omega-3 jest ich pozytywny wpływ na samopoczucie. Większość ludzi ma niedobór kwasów tłuszczowych Omega-3, ponieważ je zbyt dużo przetworzonej żywności, która nie jest najlepszej jakości. Brak kwasów tłuszczowych omega-3 może prowadzić do problemów, takich jak depresja czy też obniżony nastrój.